Okostelefonos alkalmazások óvhatják az idősek egészségét

Okostelefon, alkamazás, idősek, segítség
Jó néhány olyan mobil alkalmazás van, amely sokat segíthet az időseknek.
Vágólapra másolva!
Biztos sokan vannak, akik nem tudják, hogy az okostelefonokat nem "csak" netezésre, fotózásra, navigációra, zenehallgatásra vagy levelezésre lehet használni, hanem komoly segítséget nyújthatnak magunk és szeretteink egészségének megőrzésében, akár életminőségük javításában is különféle alkalmazások révén. Sőt, ilyen applikációk akár az életet is megóvhatják, és ebben most nincs tényleg semmilyen túlzás.
Vágólapra másolva!

Az ilyen típusú szoftverek között akadnak olyanok, amelyek fejlesztése során kifejezetten odafigyeltek az idősekre, az ő szokásaikra, illetve az őket fenyegető veszélyekre. Válogatásunkban azokat az ingyenesen elérhető, telefonra letölthető appok közül mutatunk be néhány hasznos darabot! Most, hogy a koronavírus miatt egyébként sem szokványos az életvitelünk, talán minden korábbinál fontosabb, hogy minden lehetséges védelmi eszközt bevessünk. Így minden érintettnek javasoljuk, hogy szánjon néhány percet, hogy átgondolja, szüksége lehet-e ezek közül valamelyikre. Ártani nem árthatnak, pénzt nem kell értük fizetni, viszont tényleg segíthetnek!

Esésfigyelő

Az időseknél sajnos sokszor előfordul, hogy elesnek, elcsúsznak, ami nagyon komoly veszélyeket rejthet magában. Egy telefon ettől nem képes megóvni őket, arra viszont a Seizario app letöltése után alkalmas, hogy a

beépített gyorsulásmérő szenzor használatával automatikusan érzékelje ha a felhasználója elesik.

Ilyenkor a szoftver jelezni kezd, és ha nem állítják le egy bizonyos időtartam alatt, mutatva, hogy vakriasztás (előfordulhat, hogy mondjuk lepottyan az asztalról a mobil stb.) történt, akkor automatikusan értesíti az előzetesen megadott kontaktot. Innentől pedig már értelemszerűen van egy külső személy, aki tud a problémáról, és megteheti a szükséges lépéseket. Felhívhatja vagy felkeresheti a felhasználót, jelezhet a szomszédoknak, vagy akár a mentőknek is szólhat.
A Seizario alkalmazás innen tölthető le Android alapú mobilokra.

Gyógyszeradagoló

Azt nyilván senkinek sem kell elmagyarázni, hogy milyen fontos a gyógyszerekből mindenki az előre meghatározott adagot vegye be az előre meghatározott időközönként. A kor előrehaladtával viszont sokszor már annyi pirulát kell beszedni, hogy ember legyen a talpán, aki pontosan észben tudja tartani a részleteket.

A Zsebnővér segít a gyógyszerek pontos adagolásában, illetve, hogy ne felejtsük el bevenni azokat. Forrás: Origo

De erre is kínálnak már megoldást az okostelefonok és tabletek. Léteznek ugyanis olyan szoftverek, amelyek hanggal és üzenetekkel figyelmeztetnek arra, hogy ha eljött az idő, és természetesen azt is megmondják, hogy melyik gyógyszert is kell bevenni. Ma már sok ilyen jellegű program van, amelyek közül mi a Zsebnővért ajánljuk, hiszen ez magyar nyelven is kommunikál. A kezelőfelület egyszerű, átlátható, egyszerűen betáplálhatóak a szükséges adatok.
A Zsebnővér alkalmazás innen tölthető le Android alapú mobilokra.

Pulzusmérés

Ma már igen olcsón megvásárolhatóak olyan kényelmesen hordható okos órák vagy okos karkötők, amelyek rendelkeznek különféle, fiziológiai adatokat mérő szenzorokkal is. Például a segítségükkel (gyártótól és terméktől függően) állandóan ellenőrizhető a pulzus, a véroxigén-, illetve stressz szint, valamint az alvás minősége, hogy csak néhány példát említsünk.

Beállítható sok terméken az is, hogy egy előzetesen meghatározott küszöbérték elérése esetén riassza a felhasználót, így jelezve, hogy például baj van a szívműködéssel.

Az adatokat vezeték nélküli úton lehet továbbítani okostelefonra vagy táblagépre, amelyeken különféle alkalmazások segítségével lehet azokat nyomon követni. E szoftverek képesek arra, is, hogy elraktározzák az értékeket, így visszakereshető minden.

Az okos készülékek alkalmazásai szintén nagy segítséget nyújthatnak, például a szívműködés ellenőrzésében. Forrás: Origo

A tapasztalataink szerint az ilyen típusú alkalmazások grafikus kezelőfelülete nagyon átláható, sok közülük tud magyarul is, így nagyon könnyen használhatóak. Értelemszerűen minden gyártó saját eszközeihez saját szoftvert készít, tehát ha például valaki egy Samsung okos órát hord, azt a Samsung Egészség alkalmazásával tudja kihasználni. Sok esetben az adatok megosztására is van lehetőség, azaz mások, egy távol lévő másik eszközről megnézhetik, ellenőrizhetik az okos eszköz viselőjének állapotát, ami szintén nagyon hasznos lehet.
Samsung, Huawei, Honor, Xiaomi

+1: Nagyító

Még az olcsóbb, belépő szintű okostelefonok kamerái is képesek a kép kinagyítására, és ezt használja ki a rendkívül ötletes nagyító alkalmazás. Elindítása után nem kell vacakolni a beállításokkal, böngészni a paraméterek között, azonnal a nagyított kép látható a telefon képernyőjén, ami nagyon hasznos lehet azoknak, akiknek a látása megromlott. Gyakorlatilag úgy funkcionál, mint egy hagyományos rendes nagyító, és ráadásul egyetlen érintéssel bekapcsolható segítségével a telefonba épített fénykibocsátó dióda. Ennek köszönhetően elemlámpaként is használható, ami természetesen azt világítja meg, amit a kamerák felnagyítanak. A Nagyító tud magyarul, a használata rendkívül egyszerű, bátran ajánljuk mindenkinek!
A Nagyító alkalmazás innen tölthető le Android alapú mobilokra.
A Nagyító alkalmazás innen tölthető le Apple mobilokra.