Sakkban tartja a tévégyártókat a Google

google android tv okostévé
Android TV
Vágólapra másolva!
Elsősorban az Amazont próbálhatja hátrányba hozni.
Vágólapra másolva!

Érdekes sztorival állt elő a napokban a Protocol, egy jelentős tévégyártó praktikus okból anonimitásba burkolózó kollégája szerint a Google a versenyellenes magatartás határán egyensúlyozva próbál alaposan kiszúrni egyes okostévés szoftvereket készítő riválisaival.

Android TV Forrás: Google

A forrás állítása szerint amennyiben a tévégyártók Android TV operációs rendszert kívánnak használni a termékeikben, akkor bele kell egyezniük, hogy nem dobhatnak piacra olyan televíziót, amely a kérdéses szoftver módosított változatát használja.

Például Amazon Fire TV vagy Roku platformot.

Technikailag a Google nem képes meggátolni az Android TV alapjaira épülő, de határozottan rivális operációs rendszerekkel szerelt eszközök piacra dobását, így azzal fenyegeti a gyártókat, hogy szerződésszegés esetén visszavonja a Play Áruházhoz és a YouTube-hoz hasonló appjainak használati jogát.

Vagy Android TV-t használnak a cégek, vagy valami mást, de a kettőt egyszerre nem lehet.

Az Amazonhoz és Rokuhoz hasonló riválisok akadályozása a tévégyártók számára elsősorban azért probléma, mert a Google szerződése nemzetközi érvényű. A legtöbb piacon a cégeknek nincs gondjuk azzal, hogy Android TV szoftverrel szereljék a készülékeiket, azonban előfordulhat, hogy bizonyos országokban

előnyösebb volna más operációs rendszerrel szállítani azokat.

Erre nincs lehetőségük, így sokkal nehezebben tudnak rivalizálni például a Samsung és az LG megoldásaival, ezek a gyártók saját fejlesztésű operációs rendszert használnak az okostévéiken.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!