Azonnal frissíteni kell a Windows 10-et

windows update
A Windows Update-en keresztül telepíthető az SMBv3 súlyos sebezhetőségét megszüntető foltozás
Vágólapra másolva!
Megjött a javítás az SMBv3 kritikus sérülékenységére.
Vágólapra másolva!

A hét közepén elérhetővé váltak a Microsoft márciusi biztonsági javításai, azonban a cég némi zavart keltve az utolsó pillanatban kiszedett egy patchet a felhozatalból. Ez kizárólag Windows 10 tavaly kiadott változataihoz (v1903 és v1909) szükséges, az SMBv3 protokollban szüntet meg egy kritikus sebezhetőséget.

A Windows Update-en keresztül telepíthető az SMBv3 súlyos sebezhetőségét megszüntető foltozás Forrás: Origo

A sérülékenység lehetővé teszi, hogy a támadók távolról átvegyék az irányítást a számítógépek felett. Ami ennél is nagyobb baj, hogy ezt követően az összes olyan szintén sebezhető PC-t képesek automatizáltan az irányításuk alá vonni, amelyek azonos helyi hálózaton vannak a már elesett géppel.

A Microsoft szerencsére most kiadta a problémát megoldó frissítést, a Windows 10 April 2019 Update és Windows 10 November 2019 Update rendszerű számítógépekkel rendelkezők a Windows Update kezelőfelületén telepíthetik manuálisan.

A frissítőszolgáltatás hamarosan automatikusan is elkezdi majd installálni a KB4551762 jelzésű patchet, így pár napon belül jó eséllyel minden sebezhető számítógépre felkerül majd.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!