Kicselezték a karanténba zárt kínai diákok az online iskolát

Vágólapra másolva!
A kínai Vuhan városában jó időre bezártak az iskolák, így a karantén alá vont diákok azt hitték, hogy egy darabig megússzák a tanulást. Csak aztán jött az online oktatás, amivel viszont egy trükkös módszerrel babráltak ki.
Vágólapra másolva!

Jelenleg számos dolgot már biztosan tudunk a világot egyre inkább letaroló koronavírusról, meg persze arról is, hogy ezzel milyen jelenségek járnak. Ezek közül a legtöbb végtelenül szomorú, elvégre a betegség és a halál sosem egy kellemes téma, mint ahogy az sem, hogy kétségbeesett emberek ezrei rohanják le a bevásárlóközpontokat, hogy betárazzanak a lehetséges vészhelyzetre (egyébként Magyarországon, ahogy azt a kormány és az Operatív Törzs tagjai többször is hangsúlyozták, nem lesz erre szükség, ugyanis nem várható készlethiány).

A sok szomorú történés azonban néha váratlan módon hozza elő az emberekből a kreativitást, és ezek egészen vidám pillanatokat tudnak eredményezni. Főleg, ha gyerekekről van szó, akiknek (mint tudjuk) a kreativitása aztán pláne végtelen, főleg, ha arról van szó, hogy valahogy meg kéne úszni az iskolába járást.

Forrás: BGR

Így történt az alábbi érdekes eset a kínai Vuhan városában is, ami a koronavírus legelső gócpontja volt, és egyben az első többmilliós város, amit a hatóságok lezártak, hogy megpróbálják megfékezni a járvány további terjedését. Ez persze ahhoz vezetett, hogy a tartományban egy jó darabig nem mehetett senki dolgozni, és az iskolákat is bezárták. Ennek megfelelően a szülők is otthon maradtak a gyerekekkel, közösen szórakoztak, az országban rendkívül népszerű TikTok alkalmazáson belül pedig rengeteg videót osztottak meg azzal kapcsolatban, hogy milyen az élet a karantén alatt.

A diákok nyilván annak örültek leginkább, hogy egy jó darabig nem kellett iskolába menniük, és a tanulás mellőzéséről nem is akartak túlzottan lemondani.

Úgy látszott, hogy jó darabig mellőzhetik is a tanáraikat és a tankönyveiket, mígnem az egyik legnagyobb kínai vállalat, az Alibaba előállt a már meglévő okostelefonos alkalmazásának, a DingTalknak egy módosított változatával, direkt azért, hogy megpróbáljon segíteni a helyzeten.

A DingTalk új verziója már lehetőséget adott arra, hogy az iskolai órákat az interneten keresztül tudja megtartani és közvetíteni a tanár, és hogy házi feladatot tudjon feladni, majd azokat az alkalmazáson keresztül osztályozni.

A diákoknak pedig nem nagyon tetszett a dolog, így el is kezdtek szállingózni az olyan hozzászólások az alkalmazásboltban, hogy:

  • "Oda lett a szünetem!"
  • "Habár szeretem a DingTalkot, de adok egy 1 csillagos értékelést."
  • "Én öt csillagot adok, csak éppen darabokban."

És itt a csillagozáson, vagyis az alkalmazás értékelésén van a hangsúly. A gyerekek ugyanis hamar rájöttek, hogy ha nagy számban adnak körülbelül hasonló időszakban 1 csillagos értékelést egy alkalmazásra, akkor azt automatikusan kitiltja a rendszerből az Apple alkalmazásboltja.

Úgyhogy pontosan ezt tették: rövid időintervallumon belül több tízezer 1 csillagos értékelés futott be a DingTalkra, ami korábban 4,9 csillagos pontozáson állt, majd pillanatokon belül lement 1,4 alá.

A DingTalk egyébként egy rendkívül sikeres és népszerű alkalmazás Kínában. Vagy inkább volt, amíg nem támadtak a diákok Forrás: Origo

A dolog odáig fajult, hogy a fejlesztőknek az alkalmazás nevében kellett hozzászólásokat írnia, például, hogy "Még én is csak 5 éves vagyok, kérlek, ne öljetek meg!".

Akárhogy is, az tisztán látszik, hogy a diákok egyformák, bárhol is éljenek a világban: az iskolát igyekeznek megúszni, és ha már ilyen nehéz helyzetbe kerültek, az is érthető, hogy a karantén alatt aztán pláne semmi kedvük nem volt tanulni.

Ez pedig végső soron a koronavírus okozta sok szörnyűség között egy vicces kis történetet eredményezett, amin tud egyet kacagni a világ, miközben folytatja a harcot a járvánnyal szemben.