Így használhatjuk környezettudatosan elektromos készülékeinket

környezettudatos, elektronikus, eszköz, hulladék
Az elektronikus hulladékot ne keverjük a háztartási szeméttel!
Vágólapra másolva!
Egy mai háztartás már szinte megszámlálhatatlan elektromos készülékkel rendelkezik. A mikrótól a mosógépen át a tévéig, a telefonjainktól az okoshangszórókon át a robotporszívóig egészen biztos, hogy egy átlagos háztartásban kétszámjegyű azon készülékek száma, amelyek árammal működnek. Ezek környezettudatos használatával nemcsak Földünket óvhatjuk meg, de pénztárcánkat is.
Vágólapra másolva!

Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy az emberiségnek letéve minden energiát használó modern eszközt vissza kell térnie a kőkorba, és le kell állni az elektronikai eszközök fejlesztésével, gyártásával. Az viszont igaz, hogy lehet "zöld üzemmódban" is használni az ilyen eszközöket és szolgáltatásokat. Azaz hatékonyan, a lehető legkevesebb energiát és nyersanyagot pazarolva, a lehető legkisebb mértékben terhelve a környezetünket. Hogy mire is gondolunk, amikor a környezettudatos eszközhasználat kerül szóba? Jöjjön néhány konkrét példa:

Vásároljunk hosszú időre

Az sajnos tény, hogy a mai elektronikai termékek egy része viszonylag hamar tönkremegy, vagy elavulttá válik. Az is tény viszont, hogy a megbízhatóbb, márkás készülékek drágábbak, de jóval tovább is bírják. Például lehet venni már 2000 forintért noname fejhallgatót is, ám az jó eséllyel sokkal hamarabb beadja a kulcsot, mint a neves, de tartósabb és sokkal jobb megszólalást produkáló vetélytársa, ami mondjuk 10 - 15 000 forintba kerül. De említhetnénk akár a telefonokat is: Ha egy belépő szintű, olcsó, 30-40 000 forintba kerülő modellt választunk, azt jó eséllyel 1-2 év múlva cserélnünk kell, mert egyszerűen nem fognak rajta elindulni az alkalmazások. Viszont akár már egy középkategóriás darabbal is kihúzhatjuk 3-5 évig. Pénzben is jobban járunk, és teljesítményben, tudásban is többet kapunk, igaz egyszerre nagyobb összeget kell letennünk az asztalra.

És akkor még nem is beszéltünk a lényegről: azaz, hogy csak egy akkumulátort, egy kábelt, egy csomagolást, és egy készülékházat használunk el.

Csak egyszer kell leszállítani a terméket, és nem többször. Persze, egyetlen ilyen döntés nem menti meg a földet, de ha emberek milliói vagy százmilliói döntenek így, az már jelentős változást hozhat.

Spóroljunk energiát

Sokan talán nincsenek is tisztában azzal, hogy az elektronikai eszközünk sok esetben feleslegesen fogyasztja az energiát. Erre egy tökéletes példa a bekapcsolt WiFi a telefonokon. Ha ugyanis a készülék WiFi modulja aktív, az akkor is falja az energiát, ha egyébként nem is interneteznek a mobillal. Ez pedig azt jelenti, hogy gyorsabban merül le a készülék, gyakrabban kell tölteni, és hamarabb megy tönkre az akkumulátor. Ennek elkerüléséhez nem kell semmilyen erőfeszítést tenni, csak kikapcsolni a WiFi-t, ha nincs rá szükség, és ezzel megint tettünk egy apró lépést a takarékosság felé.
Gyakorlatilag ennek analógiája az, ha nemcsak alvó állapotban hagyjuk az asztali vagy hordozható számítógépet a használat után, hanem "rendesen" kikapcsoljuk. Az említett alvó állapot közben is fogyasztanak valamennyi energiát ezek a berendezések, teljesen értelmetlenül és feleslegesen, arról nem is beszélve, hogy egy modern számítógép már tényleg pillanatok alatt bekapcsolható.

Használjunk megújuló energiát

Ma már rengeteg olyan, kifejezetten otthoni felhasználóknak szánt kiegészítő kapható, amely a megújuló forrásokat használja energia előállítására, és lehetővé teszi a csatlakoztatott elektronikai eszközök közvetlen töltését.

A Nap ingyen adja az energiát. Forrás: Origo

A legtöbb ilyen eszköz a napsugarakra épít, tehát konkrétan kisméretű, kompakt napelemes akkumulátorokról, töltőkről van szó, amelyeket vagy egy táskán helyeznek el, vagy a zsebében viheti magával bárki.

Akár egy tábortűz segítségével is feltölthetjük mobilunkat. Forrás: Origo

Emellett még léteznek olyan berendezések is, amelyek a tábortűz, vagy kandalló melegét hasznosítják, és alakítják át elektromos energiává. Ezekre egy szimpla USB-kábelen keresztül kell rádugni a töltésre szánt eszközt, tehát semmilyen egyéb átalakító, vagy adapter nem szükséges.

Mosogassunk géppel

Talán meglepő, de tény, hogy a mosogatógépnek ugyanannyi edény, tányér és evőeszköz megtisztításához kevesebb vízre van szüksége, mintha azokat egyesével kézzel mosogatnánk el. A bonni egyetem kutatása szerint egy átlagos háztartásban egyetlen év alatt legalább 1500 liter víz spórolható meg az ilyen masinák alkalmazásával. Ha pedig egy háztartásban a víz melegítéséhez elektromos áram szükséges, pláne úgy, hogy még hozzá az lámpát is fel kell kapcsolni, akkor a becslések szerint éves szinten 500 kWh takarítható meg gépi mosogatással a kézihez képest.

Okosan dobjuk ki

Az elektronikai berendezések, tévék, telefonok, számítógépek, sőt az elemek és akkumulátorok is rengeteg veszélyes anyagot tartalmaznak. Emiatt ezeket tilos csak úgy kidobni a kukába, letenni az utcára, legalábbis, ha valakinek fontos a környezet védelme.

Az elektronikus hulladékot ne keverjük a háztartási szeméttel! Forrás: Origo

A legtöbb nagy áruházban van külön tároló az elemeknek, de a többi eszközzel már nem lesz ennyire könnyű dolgunk. Ezeket ugyanis speciális helyeken, hulladékudvarokban lehet (és kell) leadni. A lomtalanításokat rendszerint kíséri egy külön mobil alakulat, akiknél le lehet passzolni a feleslegessé vált berendezéseket, tehát bármilyen csábító is, ne pakoljuk ezeket a többi szemét mellé!

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!