Egy készülékben mindaz, amire a mobilok következő két évében számíthatunk

Vágólapra másolva!
A kínai Vivo viszonylag rendszeresen mutat be olyan okostelefonokat, melyekbe belezsúfol egy rakás technológiát, aztán hivatalosan sosem dobja piacra őket. Ez nem azt jelenti, hogy a bennük rejlő technológia elveszik, hiszen jellemzően ezeket aztán szépen-lassan lecsurgatják a boltokba kerülő telefonjaikba, csak persze nem egyszerre.
Vágólapra másolva!

Akárhogy is, a Vivo már egy jó ideje elő szokott állni kiemelkedő készülékkel, és egyébként igen, a piacra kerülő termékek között is, még ha ez nálunk nem is kap nagy publicitást. Ráadásul most duplán szerencsétlenség érte a kínai gyártót, hiszen nemcsak a koronavírus bünteti őket, hanem (ennek nyomán) még a madridi Mobil Világkongresszust is lemondták, ahol az aktuális csúcs koncepciótelefonját bemutatta volna a cég.

Márpedig a Vivo Apex 2020 megér egy misét, hiszen benne találunk minden olyan dolgot, amit valószínűleg a következő egy-két évben a csúcskategóriás gyártók legdrágább készülékein látni fogunk.

Elég csak a kijelzővel indítani, aminek gyakorlatilag nincsenek kávái, egy 6,45 hüvelykes AMOLED egység, és mind a két oldalán 120 fokos ívben lefolyik. Egyébként pedig 2330x1080 pixeles felbontású, amivel ugyan alapvetően nem kerülne be a legjobbak közé, de a hétköznapi használat során senki nem venné észre a különbséget.

Forrás: Vivo

De ennél sokkal fontosabb, hogy mit rejt maga mögött és magában a kijelző. Egyrészt rögtön az előlapi kamerát, aminek nincs sem szenzorszigete, sem pedig kivágása, ugyanis a képernyő üvege mögött rejtőzik. Hasonlóval persze a hírek szerint minden nagy gyártó kísérletezik már egy jó ideje, azonban különböző problémákba ütköztek. A Vivo viszont a hivatalos beszámoló szerint meg tudta oldani, hogy a kijelző azon szegmensénél, ami a kamerát rejti maga mögött, hatszor átlátszóbb legyen a felület.

Ezzel meg lehet spórolni az extra mechanikus dolgokat (mint például, hogy egy kis motor hajtsa ki-be a kamerát), és a kijelzőt elrondító szigetet vagy lyukat is.

A kijelző másik fontos eleme egyébként, hogy ez kelti a hangokat is, hiszen az előlapon hangszórókat sem találunk. Ez sem teljes újdonság, de igazából még egyetlen gyártónak sem sikerült teljesen eltalálnia, leginkább csak a tévék esetében találkozhattunk jó megoldással (például a Sonynál). A Vivo itt azt ígéri, hogy a harmadik generációs képernyő-rezegtetős technológia már teljesen kielégít majd minden igényt.

Forrás: Vivo

A leginkább érdekes dolgok azonban a hátlapi kameráknál kerülnek előtérbe. Itt összesen két lencsét vonultat fel az Apex 2020, azonban ezekben bőven akad annyi technológiai újdonság, hogy ne is hiányoljunk többet. A fő kamera egy olyan 48 megapixeles egység, ami egy gimbal-szerkezet szerű megoldást hoz magával (hasonlóan a piacon külön kapható kézi kameraállványokhoz), és ezzel az ígéretek szerint 200%-kal jobb teljesítményt nyújt, mint az eddigi optikai képstabilizátorok.

Ennek pedig nemcsak videózásnál vehetjük hasznát, hanem például éjszaka is, amikor a kezünk legkisebb remegése is jelentősen befolyásolhatja a képminőséget.

A másodlagos kamera egy 16 megapixeles telefotó lencse, amit leginkább zoomolásra találtak ki. Ennek a különlegessége pedig az, hogy ténylegesen mozgó lencséket alkalmaz 5x-ös és 7,5-szörös nagyítás között, vagyis valódi optikai zoomot tud nyújtani. Jelenleg ugyanis még a legjobb felszereltségű telefonok is többnyire csak egy kis csalással oldják meg a dolgot, és több fokozatban fixált lencséket vetnek be, amik között a szoftver számolja ki az átmenetet.

Forrás: Vivo

A futurisztikussághoz hozzáad, hogy az Apex 2020 oldalain nincsen semmilyen be- vagy kimenet, és nyomógombok sincsenek, így a hangerőállítást is érintős módon lehet megoldani. Ez eddig egyetlen telefonon sem működött kifogástalanul, és a felhasználók leginkább visszasírják a nyomógombokat, így kíváncsiak lennénk, hogy a Vivo meddig tudott eljutni ezek fejlesztésével.

Mivel töltőport sincs, így a telepet csak vezetéknélküli módon tudjuk áramhoz juttatni, amiben viszont rekordot dönt az Apex 2020, ugyanis 60 W-os vezetéknélküli töltésre képes.

Ez annyira jó eredmény, hogy a csúcsot eddig a Xiaomi tartotta 30 W-tal, azt azonban jelenleg nem tudjuk, hogy a Vivo mekkora akksit tervezett a készülékbe, csak annyi derült ki, hogy ez 2000 mAh-s telepet 20 perc alatt maximumra tudnak tölteni ezzel a technológiával. Egy mai modern okostelefonban jellemzően 3000-4000 mAh-s telepek kapnak helyet, így nagyjából ehhez lehet viszonyítani.

Forrás: Vivo

Habár a legkevésbé érdekes egy olyan telefonnál, ami ebben a formában sosem fog piacra kerülni, de az Apex 2020 a jelenlegi csúcshardverrel, mégpedig egy Snapdragon 865-ös központi processzorral rendelkezik (ez sok új telefonban megtalálható, hiszen ennél jobbat jelenleg nem kapni a piacon), ami mellé 12 GB memóriát és 256 GB tárhelyet zsúfoltak be a fejlesztők.

Fontos azonban megemlíteni, hogy az Apex 2020-at ténylegesen bemutatták volna működés közben, ha nem marad el a Mobil Világkongresszus, tehát a fenti technológiák, így, együtt már ténylegesen működnek a gyakorlatban. Persze ez valószínűleg elképesztően drága lenne, főleg, ha azt is belevesszük, hogy a készülék egyébként még az 5G-t is támogatja, és a Kínán kívül egyelőre kevésbé ismert, de egyre inkább feltörekvő Vivo márkanév alatt valószínűleg kevesen fizetnének annyit a telefonért, amennyit el kellene kérnie érte a gyártónak.

De azért így is megmutatja, hogy mire számíthatunk a következő két év csúcstelefonjaitól, és talán ez a legfontosabb.