Bódéból árulták a kalózkodós médialejátszókat

Woman Watching TV at Home Alone Back Of Head Adolescence Teenagers Only Over The Shoulder View Young Women Women Female Watching TV Single Object Flat Liquid-Crystal Display Flat Screen Couch Potato Broadcasting 20s Young Adult Adult Teenager Sitting Watc
+++ NOTE TO INSPECTOR +++
Vágólapra másolva!
Két év felfüggesztettet kapott csalásért a brit duó.
Vágólapra másolva!

A technológia fejlődésével újabb és újabb módok nyílnak a piszkos üzletelésre, az elmúlt évek egyik nagy slágerének a „kalózdobozok" bizonyultak. Ezek tévékre rádugható, androidos médialejátszók, amelyekre a gyártóik vagy forgalmazóik pofonegyszerű kalózkodást lehetővé tevő szoftvereket telepítenek. Az eszközöket könnyű eladni, hiszen filmek, sorozatok és tévéközvetítések nézhetőek velük ingyen az interneten keresztül.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/YinYang

Az efféle kütyüket árulók érdekes jogi helyzetben vannak, hiszen alapvetően nem árulnak kalóz tartalmakat, csupán lehetővé teszik a vevők számára azok elérését. Viszont ez nem feltétlenül menti meg őket a felelősségre vonástól, az Egyesült Királyságban csalás címszó alatt a napokban elítéltek egy duót, akik egy londoni bódéból árulták a kalózkodós médialejátszókat.

Thomas Tewelde és Mohamed Abdou fejenként 120 óra közmunkát, továbbá egy-egy év börtönbüntetést kaptak, két évre felfüggesztve. Emellett ki kell fizetniük ezer-ezer font bírósági költséget.

További érdekesség, hogy a duó által árult, minden bizonnyal Kínából rendelt eszközök nem feleltek meg a brit elektromos előírásoknak sem, így még akkor sem kerülhettek volna forgalomba, amennyiben szoftveresen nem lehetett volna beléjük kötni.

A vádlottakat elmarasztaló döntés nem okozott nagy meglepetést, az Egyesült Királyságban az elmúlt években már többen megütötték a bokájukat a kalózkodós médialejátszók, és akár ezekhez kapcsolódó szolgáltatások árulása miatt.

A legsúlyosabb helyzetbe John Dodds került, a férfi 2009-2016 között egy társával 200 fontos havidíjért Premier League meccseket tett elérhetővé a kocsmák számára az általa árult, kalóz eszközökön keresztül. Tavalyelőtt 4,5 év börtönt kapott az üzletelésért, a múlt héten pedig a bíróság 520 ezer font (bő 200 millió forint) büntetés kifizetésére kötelezte, ennek elmaradása esetén kap még pluszban öt évet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!