Óriási pofont kaphatnak az amerikai drónozók

drónozás kvadrokopter quadrocopter
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Folyamatosan sugározniuk kellene a reptetett gépeik földrajzi helyzetét.
Vágólapra másolva!

Nagy port kavart szabályzási javaslatot bocsátott nyilvános véleményezésre az USA Szövetségi Repülési Igazgatósága (FAA). Az ötlet szerint a jövőben a 250 grammnál súlyosabb repülő eszközöknek valós időben sugározniuk kellene mobilneten át a földrajzi helyzetüket, hogy a légi irányítás és a hatóságok minden említésre méltó, levegőben lévő eszközről tudjanak.

A kép csak illusztráció Forrás: Lukas Bieri / Pixabay

A javaslat hátterében az áll, hogy egyes drónokat reptetők felelősségtelenül viselkednek, akár súlyos baleseteket is okozhatnak a repülőterek közelében, plusz terrorcselekmények is kivitelezhetőek lehetnek a könnyen megvásárolható eszközökkel.

Ez érthető, azonban fundamentális probléma, hogy a rosszban sántikálók minden bizonnyal képesek lennének folyamatos jeladás nélkül reptetni a kvadrokoptereiket és hasonló eszközeiket, ehhez legfeljebb pár hardveres vagy szoftveres módosításra lenne szükségük, ha nem tudnának már alapvetően jeladó nélküli drónt szerezni.

Végső soron a hatóságok „radarján" csak az olyan drónok és egyéb távirányítású gépek tűnnének fel, amelyeket jogkövetésre hajlamos polgárok reptetnek.

További probléma, hogy a javasolt szabályozás szerint kizárólag a gyártójuk által egyedi azonosítókóddal ellátott gépek lennének reptethetőek, így rengeteg jelenleg használt drón és távirányítású repülő kényszerülne örökre a földre. Emellett a folyamatos mobilnetkapcsolat jelentősen megdrágíthatná az eszközök üzemeltetését, a mobilszolgáltatással nem lefedett helyeken pedig nem lennének reptethetőek az eszközök.

A javaslatra 34 ezernél is több nyilvános vélemény érkezett, átnézni nem tudtuk az összeset, de az átpörgetett oldalakon kizárólag az ötletet elutasítóval találkoztunk. A drónok és az RC gépek gyártói szintén ellenzik a hatóság javaslatát, egyes kisebb cégek akár csődbe is mehetnének az FAA követelményei miatt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!