Így nézhetünk filmeket, tévéműsorokat az interneten akár ingyen

online, tévé, ingyen, egyszerűen, műsor, film
Ma már egyszerűen "tévézhetünk" a számítógépünkön is.
Vágólapra másolva!
Az nem is lehet vita tárgya, hogy az internet mindent megváltoztatott, többek között a tartalomfogyasztási szokásainkat is. A világháló a számtalan rajta keresztül elérhető szolgáltatásnak köszönhetően ma már a televízió versenytársává is vált, és ezt még néhány éve se gondoltuk volna.
Vágólapra másolva!

A neten keresztül ugyanis rengeteg film, magazinműsor, sőt élő sportközvetítés és tévéadás érhető el viszonylag egyszerűen és sokszor ingyen! Mostani cikkünkben tehát arra vállalkoztunk, hogy bemutassuk ezeket a lehetőségeket, az előnyöket, és az árnyoldalakat egyaránt, valamint elmondjuk azt is, hogy mit nem szabad csinálni, ha nem akarunk bajt.

Illegalitás

Kezdjük is ezzel, tegyük tisztába a dolgokat! Ha az ember rákeres arra valamilyen böngészőben, hogy "online tévézés" akkor jó eséllyel belefut olyan oldalakba, amelyek azzal kecsegtetnek, hogy ingyen nézhet tv-adásokat vagy komplett filmeket. Igaz, az csak kicsit később derül ki, hogy ehhez le kell tölteni valamilyen segédprogramot, vagy rá kell kattintani egy csomó hirdetésre.

Ez egy tökéletes példa: A weboldal arra kényszerít, hogy töltsünk le egy programot az "ingyen" tévézéshez. Ez nagyon veszélyes lehet! Forrás: Origo

Ezek pedig a legtöbb esetben konkrét vírustenyészetek, ráadásul az ilyen oldalakon sokszor totálisan élvezhetetlen a "műsor", hiszen vagy nem azt kapjuk, amit várunk, vagy botrányos a kép minősége. Szóval ezt a vonalat el kell engedni, legyen bármilyen csábító is a dolog.

Élő tv-műsorok legálisan

Sajnos a legtöbb magyar nyelvű csatorna nem teszi lehetővé, hogy a tv-műsoraikat élőben kövessük az interneten. Ennek számos oka lehet, de legtöbbször természetesen gazdasági érdekek húzódnak meg a háttérben, hiszen a szolgáltatók azt akarják, hogy az előfizetők rajtuk keresztül nézzék az adásokat. De természetesen itt is vannak kivételek! Ilyen például az MTVA, hiszen a magyar közszolgálati média a csatornáin kevés kivételtől eltekintve (amikor például a külföldi jogtulajdonos nem járul hozzá) lehetővé teszi ezt mindenféle egyéb díj kifizetése nélkül. Ehhez nem kell mást tenni, mint ellátogatni a Médiaklikk.hu oldalra, és ott a jobb felső sarokban található "Élő" feliratra bökni. Ezt követően pedig már csak ki kell választanunk azt a csatornát, amelyet nézni szeretnénk. A tapasztalataink szerint egyébként az ily módon, tehát online nézhető műsorok kép- és hangminősége teljesen jó.

Az MTVA oldalán tökéletes biztonságban nézhetjük a jó minőségű műsorokat Forrás: Origo

Emellett vannak még, jellemzően vidéki, regionális televíziók, amelyek kihasználják, hogy a YouTube videómegosztón lehet élőben közvetíteni. Így ők olykor bizonyos adásaikat, például focimeccseket közvetítik ily módon az interneten. Ezekre viszonylag könnyen rá lehet bukkanni, ha érdekel valakit a dolog, hiszen elég beírni a keresőbe, hogy például "Soroksár kupameccs", és máris sorakoznak a releváns találatok. Itt említhetjük még a fesztiválok koncertjeinek közvetítését is: A Sziget például a nagyobb koncertjeit évek óta megtekinthetővé teszi ily módon, ami szintén tekinthető egyfajta tévéadásnak, hiszen profi stáb, profi felszereléssel közvetít.

De például a TV2 oldalán is megnézhetőek a régebbi adások, sőt akár teljes filmek is. Forrás: Origo

Külföldön egyre inkább divatossá válik, hogy bizonyos sportesemények közvetítése megtekinthető az interneten, azonban ez pénzbe kerül.

Elő lehet így például fizetni a Eurosport vagy a nagy amerikai major sportok (NFL, NBA, NHL, MLB, MLS) mérkőzéseire, és a Forma 1-es futamok is megtekinthetőek ily módon,

igaz ilyenkor a magyar nyelvű kommentárról le kell mondani, viszont a kép- és hangminőség minden esetben elsőrangú.

Konzerv tv-műsorok

Vannak olyan magyarországi médiaszolgáltatók is, így például az MTVA vagy a TV2 Csoport lehetővé teszik egyes korábbi műsoraik neten történő megtekintését. Ez nagyon hasznos szolgáltatás, hiszen, ha lemaradtunk valamiről, akkor sem kell megvárnunk a "rendes" tévés ismétlést. Ezeket az úgynevezett konzerv adásokat általában könnyű is megtalálni, hiszen az MTVA esetében például csak el kell látogatni a Mediaklikk.hu oldalra, ott kiválasztani a Nézze vissza menüpontot, és máris válogathatunk. A TV2 esetében pedig a TV2.hu oldalra történő navigálás után a főoldalon felbukkanó Műsoraink menüpontot kell kiválasztani.

A YouTube is alkalmas lehet online tévézésre. Az MTVA például ide is feltölti néhány műsorát. Például a népszerű Gasztroangyalt Forrás: Origo

De tapasztalataink szerint másnál sem bonyolultabb a dolog!

Itt kell megemlítenünk, hogy sokan feltesznek komplett műsorokat a YouTube-ra is, sokszor a szolgáltatók, a műsor gazdáinak hallgatólagos beleegyezésével. Az előfordul, hogy töröltetnek feltett adásokat, de az mindenesetre tény, hogy a YouTube a felhasználók számára tökéletesen biztonságos, onnan semmilyen vírust nem lehet bekapni.

Filmek

A fent említett módon (tehát a tévécsatornák, szolgáltatók oldalára látogatva), egyébként komplett filmeket vagy sorozatepizódokat is megnézhetünk.

Az tény, hogy a kínálat nem hatalmas, és az alkotások is az esetek túlnyomó többségében nem a legfrissebbek, viszont legalább az egész teljesen ingyen van.

Aki friss, ultramenő alkotásokra vágyik, az is megoldható persze az olyan úgynevezett online streaming szolgáltatók jóvoltából, mint a HBO Go, az Amazon Prime vagy a manapság talán a legnépszerűbbnek számító Netflix. Ezeknél egy rövid regisztrációs folyamatra van szükség, ahol meg kell adni az adatainkat, és havi előfizetési díj (nem csekken küldik, mindent az interneten kell fizetni) ellenében válogathatunk az ipari mennyiségű remek film és sorozat közül. Ráadásul ezek egy része szinkronizált, de amelyik nem, magyar felirat azoknál is található.

Az online streaming szolgáltatások is kiválóan helyettesíthetik a tévét, hiszen ezeken jó minőségben, magyarul nézhetőek a filmek és sorozatok Forrás: Origo

Az ilyen online streaming szolgáltatások egyre komolyabb alternatívát jelentenek. Nagyon jó a kép- és hangminőségük, és mobilon, számítógépen vagy okostévén is könnyedén elérhetőek. Fontos azonban megjegyezni, hogy itt többnyire nem élő adások futnak, tehát abszolút a saját programunkhoz igazíthatjuk az otthoni mozizást.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!