Ügyféladatokat adtak el illegálisan az amerikai mobilcégek

GPS-szel megelőzhetők a focisérülések sport foci gps
http://www.dreamstime.com/stock-image-woman-using-gps-car-image27674551
Vágólapra másolva!
Például behajtók mérték be velük mások mobiljait.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok a magánszféra védelme tekintetében továbbra is vadnyugat, amelyet mi sem példáz jobban, minthogy a nagy amerikai mobilszolgáltatók éveken keresztül illegálisan értékesítették az ügyfeleik személyes adatait, még a valós idejű GPS-koordinátáikat is hajlandóak voltak fizetségért cserébe bárkinek átadni.

A kép csak illusztráció dreamstime

Ezt nem közvetlenül tették, hanem a hálózatukhoz hozzáférő adatbróker cégeken keresztül. Mikor 2019-ben fény derült a praktikára, akkor tagadták, hogy bármiféle felelősségük volna az illegális adatszolgáltatásban, amely során például behajtók, fejvadászok vagy autókölcsönzők „bemérhették" mások mobiljainak a helyzetét, pusztán a telefonszámaik megadásával.

A szolgáltatáshoz bármely cég hozzáférhetett, a Motherboard az illegális adatárusításnak hála egy fejvadász közreműködésével 300 dollárért be tudott méretni egy okostelefont.

Az AT&T, a Sprint, a T-Mobile USA és a Verizon azzal védekeztek, hogy nem tudtak az illegális adathozzáférésekről, azonban a szövetségi törvények értelmében az ő dolguk lett volna megvédeni az előfizetők érzékeny adatait és helyinformációit.

Az USA Szövetségi Távközlési Bizottsága most elkészült a büntetési javaslattal, a négy cégre összesen 208 millió dollár, olyan ~64 milliárd forint bírság kiszabását tartja életszerűnek a törvénysértésért.

Az összeg elsőre óriásinak tűnhet, azonban a mulasztás súlyosságára és a cégek méretére való tekintettel a kritikusok szerint meghökkentően alacsony összegről van szó. Ráadásul a döntést garantáltan megtámadják majd a szolgáltatók, hogy legalább valamennyit lealkudjanak a bírságaikból.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!