Nem kiemelkedő, de semmiben sem gyenge Samsung telefont teszteltünk

Samsung A51, megfizethető, okostelefon, teszt
Samsung A51.
Vágólapra másolva!
Nem, hogy nem lassul az okostelefonok fejlődése, hanem az elmúlt időszakban egészen döbbenetes mértéket öltött. Ma már ott tartunk, hogy ami két-három éve az ultradrága csúcskategóriát jelentette, az ma már a bőven megfizethető középszintet jelenti. Ilyen elképesztő iramú evolúció pedig semmilyen más termékcsaládnál, még a jellemzően igen gyorsan változó televíziós vagy notebook szektorban sem figyelhető meg.
Vágólapra másolva!

Meglepően modern külső

Ezt tökéletesen alátámasztja a 2019 decemberében bemutatott Samsung A51, amely igen rövid idő alatt hazánkba is eljutott. A termék külsőre konkrétan olyan, mint valami elit ligás mobilé: Az ultravékony készülékház, a rendkívül keskeny kávák és az érdekes textúrájú, igaz kopogós műanyagból készült hátlap is nagyon jól néz ki, és akkor még nem is beszéltünk a képernyőbe vágott kameraszigetről. Ez a megoldás ugyanis tavaly debütált a Samsung S10 csúcsmobilokban, most meg már ide, a 100-110 000 forintba kerülő készülékek közé is "leszivárgott".

Samsung A51. Forrás: Origo

Fontos megjegyezni, hogy a mai divattal szembemenve a Samsungnál úgy határoztak, hogy nem spórolják le a fejhallgató csatlakozót a telefonról. És ha már itt tartunk: az akkumulátorral sem takarékoskodtak, hiszen egy 4000 mAh teleppel látták el, ami megfelelő kapacitású, és az üzemidő a használattól függően elérheti a 11 órát, ami jó értéknek számít.

Korrekt képernyő

A Samsungtól már megszokhattuk, hogy a telefonok képernyőjére nagy hangsúlyt fektet, amit bizonyít, hogy még a belépő szintű modelljeibe is OLED kijelzőket pakol, Így semmilyen meglepetést nem okozott, hogy az A51 esetében is ezt a technológiát alkalmazták.

Hétköznapi használatra tökéletesen alkalmas. Forrás: Origo

Ennek köszönhetően a fekete, és úgy általában a színek tökéletesek, belülről ragyognak, fátyolosságnak nyomát sem lelni. A 6,5 inches kijelző FHD+ (2400x1080) felbontása, és 406 ppi pixelsűrűsége is teljesen rendben van, épp úgy, mint a betekintési szög, vagy a mozgásmegjelenítés, amelynek során semmilyen anomáliát nem tapasztaltunk.

Normális teljesítmény

Azt gondoltuk előzetesen, hogy a bepakolt hardver teljesítményével lesznek gondok, hiszen a jó és nagy kijelző, a remek dizájn és az extra kamerarendszer árát valahol majd meg kell fizetni. De csalódtunk!

A 8 magos Exynos 9611 processzor a 6 GB RAM-mal és a Mali-G72 grafikus chippel karöltve megfelelő erő leadására képes.

Ezt egyrészt a szintetikus tesztmérések is bebizonyították, hiszen az erre szolgáló AnTuTu szoftveren 180 000 pontot ért el, ami messze van a jelenlegi csúcstól, de ettől függetlenül azért még bőven korrekt eredménynek számít.

Kellően bika akkumulátort kapott. Forrás: Origo

Másrészt meg a hétköznapi használat során is azt tapasztaltuk, hogy kielégítő a teljesítmény: Ez azt jelenti, hogy a netezés, levelezés, böngészés, navigáció, facebookozás, chatelés megfelelően gyors. Nincs gond a videózással és a filmezéssel sem, ha nem 4K anyagokat akarunk bámulni vagy streamelni. A képfeldolgozás sebessége megfelelő, nem különösebben gyors, de az "idegesítően lassútól" is kellően távol van. A legmodernebb játékok is futnak rajta, de persze ezeknél a grafika részletességéből, szépségéből vissza kell venni. De mindenesetre tény, hogy lemondani nem kell nagyon semmiről, ám a kompromisszumok megkötése nem maradhat el.

Fotó-Videó

A szelfikamera 32 megapixeles felbontásával tűnik ki a tömegből, viszont a képminőség és a funkciók tekintetében a nagy átlagot hozza. A hátsó többlencsés kamerarendszer viszont már érdekesebb: Itt a 48 megapixeles fő egység mellett helyet kapott egy 12 megapixeles ultraszéles látószögű objektív, egy 5 megapixeles zoom- , valamint egy szintén 5 megapixeles makró kamera is. Mindez pedig azt jelenti, hogy a modell kifejezetten sokoldalúan használható képrögzítésre.

Komplex hátlapi kamerarendszerének hála képalkotásra sokoldalúan használható. Forrás: Origo

Viszont leginkább csak világosban, amikor lehet vele egészen remek felvételeket készíteni. A kevés fényt ugyanis ez a masina sem szereti, ilyenkor már sokszor elmosódott, fakó és zajos lesz a végeredmény.

Hangzás és értékelés

A telefon beépített hangszórója sajnos elég satnya megszólalást produkál: a mély hangok gyakorlatilag hallhatatlanok, a hangzás steril, műanyag hatású, hiányzik belőle az életerő, a dinamika. Viszont ha fejhallgatót dugunk rá, akkor sokkal jobb a végeredmény, és ilyenkor akár zenehallgatásra is használható a termék.

A Samsung A51 megmutatja azt, hogy milyennek kellene lennie 2020-ban egy középkategóriás mobitelefonnak.

Hiányoznak róla a parasztvakító, de felesleges funkciók, egyik tulajdonsága sem extrémen kiemelkedő, de nincs is olyan terület, ahol különösen gyengén teljesítene. Mindent összevetve egy kifejezetten sokoldalú, jó kis okostelefont ismertünk meg!

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!