Öt dolog, amit soha ne csináljon az interneten

konnektor hacker magyarósi csaba
Vágólapra másolva!
Az internet egyszerűen csodálatos! Egy olyan találmány, amelynek jelentősége a civilizációban az írás vagy a kerék feltalálásával egyenértékű. Szó szerint megváltoztatta az emberiség, sőt a komplett bolygó "életét" is, és a nap minden percében milliónyi lehetőséget kínál tanulásra, szórakozásra, tartalmas vagy kevésbé tartalmas időtöltésre. A nagy szabadság, a rengeteg opció azonban komoly veszélyeket is rejt magában, amivel sokan nincsenek is talán tisztában.
Vágólapra másolva!

Összeszedtünk néhány dolgot, amelytől jobb távol tartania magát az embernek. Ha esetleg Ön is szívesen próbálgatja a háló határait, vagy ismer ilyeneket, akkor mindenképp érdemes lehet átfutnia cikkünket.

Túlzásba vitt szerencsejáték

Irgalmatlan mennyiségű netes oldal vagy alkalmazás próbálja kihasználni az emberek szerencsébe vetett hitét.

Azzal nincs is baj, ha valaki online vásárolja meg a heti lottószelvényeit, vagy fogad egy-két meccsre.

Ám, ha elszalad vele a ló, és sokszor kísérti meg Fortunát, esetleg komolyabb pénzösszegeket tesz fel, esetleg online félkarú rablóba vagy rulettbe pakolja a fizetése egy részét, az már nagy gond! Idáig soha, semmilyen körülmények között nem szabad eljutni.

Az online kaszinókban hamar egy kisebb vagyon nyakára hághat az ember. Forrás: Origo

Az online szerencsejátékban az az igazán veszélyes, hogy ki sem kell hozzá mozdulni otthonról, óriási a választék a játékok között, és az ember nem pakolja bele a valódi bankjegyeket a gépbe, az csak láthatatlanul szívja le a bankszámláját.

Meztelen szelfik és képek

Amikor dúl a szerelem, vagy a felek udvarlási fázisban vannak, akkor bizony sokakkal előfordul, hogy meztelen képet készítenek magukról vagy párjukról, és azt vagy telefonjukon, számítógépükön tárolják, esetleg elküldik a másiknak valamilyen kommunikációs csatornán. Azonban ez hatalmas hiba! Ilyet ne csináljon senki! Akad arra is példa, hogy a kapcsolat elmúltával a másik, dühös, megcsalt, kidobott fél bosszúból nyilvánosságra hozza a képeket, vagy elküldi az ismerőseinek. De az is előfordulhat, hogy feltörik a számítógépet, a levelezőrendszert, ellopják a telefont, és így illetéktelenek kezébe kerülhetnek az intim képek. Ez pedig katasztrofális következményekkel járhat. Szó szerint életek mehetnek tönkre, vannak, akik egy ilyen eset után az alkoholhoz, vagy a drogokhoz menekülnek, hogy fel tudják dolgozni a szégyenüket.

Avril Lavigne is azok között volt, akinek intim képei körbejárták a világot. Forrás: Origo

Rengeteg példa volt arra az elmúlt egy évtizedben, hogy ismert emberek meztelen képeihez jutottak hozzá ily módon, illegális úton, elég ha csak az egykori győri kézilabdázóra, Nora Mørkre, vagy az úgynevezett Fappening-botrányban érintett színésznőkre és énekesnőkre gondolunk. Ez utóbbiak közé tartozik az Oscar-díjas Jennifer Lawrence, aki azt állította, hogy élete egyik legnehezebb pillanata volt, amikor fel kellett hívnia édesapját, és elmondani neki, hogy a róla készült meztelen képek kikerültek az internetre, és ezekre csorgatja a nyálát egy csomó ember. Egyszerűen nem éri meg a dolog a kockázatot, máshogy is ki lehet, sőt kimondjuk: máshogy kell kimutatni a szeretetet vagy a vonzódást a másik fél irányába.

Dr. Google

Mostanában sajnos egyre elterjedtebbé válik, hogy ha valakinek valamilyen fizikai baja van, beteg, rosszul érzi magát, akkor nem orvoshoz megy, hanem az internet segítségével próbálja diagnosztizálni a kórságát. Ezt a jelenséget hívják "Dr. Google"-nek, hiszen ahelyett, hogy felkeresne egy igazi doktort, a népszerű keresőprogrammal akarja megoldani a problémát.

Forrás: Origo

Ez elég nagy butaság, hiszen egyrészt semmi sem pótolhatja a valódi vizsgálatot, másrészt pedig névtelenül könnyű okoskodni az interneten, véleményt írni, nagy arccal okoskodni. Az a legrosszabb, amikor valaki egy fórumra írja be a problémáját, ahol a sok önjelölt doki, mindenféle érdemi információ vagy képzettség nélkül ad tanácsokat. Előfordul, hogy konkrét gyógyszereket ajánlanak, ami komoly egészségügyi kárt is okozhat. A betegség nem vicc, se saját magunk, se egy rokonunk esetében, vagy akár egy állatnál sem. Szigorúan tilos Dr. Google-hoz fordulni, ha valami baj van, tessék elmenni az orvoshoz!

Mindent a gyermekeimről

Mostanában eléggé divatosnak tűnik, hogy sokan egészen hihetetlenül részletes információkat osztanak meg a saját gyerekükről a különféle közösségi felületeken, úgy, hogy azok gyakorlatilag bármilyen korlát nélkül elérhetőek. Legyen szó videókról, képekről, blogbejegyzésekről, vagy szimpla posztokról akár; a lényeg az, hogy a nyilvánosságnak szólnak. Azonban aki ilyet csinál, az a saját gyerekének árthat, sőt akár veszélybe is sodorhatja.

A neten is óvni kell a gyerekek magánszféráját. Forrás: Origo

Lehet, hogy valaki azt hiszi, hogy arról vlogot vagy fotósorozatot készíteni, hogy a kis csöpp trónörökös bekakilt, vagy hogy hisztizik a nagyszobában, nagyon vicces és sok like-ot hoz. Azonban lehet, hogy 8-10 év múlva ezekkel a videókkal fogják kicsúfolni az iskolában, pokollá téve a mindennapjait. És még ennél is lehet rosszabb... Vannak olyan beteg emberek, akik gyerekekre vadásznak, óriási hiba az ő kezükbe bármilyen muníciót adni, például arról, hogy mi az, amit szeret egy fiatal, mivel lehet megfogni, az érdeklődését felkelteni. Egy szó mint száz: Mi itt az Origo Techbázisnál azon a véleményen vagyunk, hogy a gyerek tabu, és az a legjobb, ha egyáltalán nem, vagy csak minimális mértékben osztunk meg róla információkat a neten. Ha ő majd később úgy dönt, hogy akar parádézni az online világban, akkor azt simán elkezdheti már idősebb korában, követve a saját akaratát.

Ismeretlen programok letöltögetése

Szeretné egy vírussal megkeseríteni az életét? Akkor az a legegyszerűbb, ha minden vackot válogatás nélkül letölt és installál! Ha viszont arra vágyik, hogy asztali vagy hordozható gépe sokáig működőképes maradjon, adatai pedig biztonságban legyenek, amennyire lehet, akkor az egyik alapszabály, hogy soha, semmilyen ismeretlen, nem megbízható forrásból származó alkalmazást ne telepítsen a gépére.
Rengeteg olyan oldalra tévedhet el az ember, ahol ilyen szoftverek letöltése után ingyen filmek, játékok garmadájával, esetleg felnőtteknek szóló tartalmakkal kecsegtetnek. Azonban ennek nem szabad bedőlni!

Forrás: Origo

Mint ahogy az olyan appoknak sem, amelyek azt ígérik, hogy installálásuk után egyszerűbb lesz az Instagram vagy a Facebook használata, esetleg, hogy ingyen tárhelyet kapunk cserébe. Cserébe ugyanis olyan kártevőket kaphatunk be, amelyek révén bűnözők ellophatják a pénzünket, hozzáférnek a fényképeinkhez, és akár meg is zsarolhatnak minket, hogy ha nem fizetünk, nem férünk hozzá az állományainkhoz.

Végszóként tényleg csak ismételni tudjuk magunkat:

Amit itt bemutattunk, az csak néhány példa arra, hogy milyen veszélyeket is tartogat az átlagemberek számára az internet.

Sajnos az az igazság, hogy a világháló is egy ugyanolyan dzsungel, mint a való világ, csak itt még jobbak a ragadozók lehetőségei, egyszerűbben el tudnak rejtőzni, és könnyeben okozhatnak komoly károkat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!