Öt dolog, amiért érdemes fizetni az interneten és a techvilágban

5 dolog, érdemes, fizetni, szolgáltatás, online
Az online filmnézés nagyon kényelmes!
Vágólapra másolva!
Amikor az ember vesz egy számítógépet, telefont vagy tabletet, akkor még nem ért véget a költekezés, hiszen ma már szó szerint milliónyi különféle fizetős termék kínálja magát csábosan. Ezek közül rengeteg a teljesen felesleges, csak a pénz szórására, felesleges költésére szolgáló dolog, ám az is tény, hogy vannak olyan nagyon hasznos szolgáltatások, amik megérik az árukat.
Vágólapra másolva!

Bár nem vagyunk a fogyasztás megszállottjai itt az Origo Techbázisnál, de azért van, amire mi is úgy gondoljuk, hogy érdemes pénzt kiadni. Ezek közül gyűjtöttünk össze ötöt!

Filmek, sorozatok

Az úgynevezett online streaming szolgáltatások (például Netflix/HBO Go/Amazon Prime) segítségével csúcsminőségű, modern és divatos filmeket, illetve sorozatokat nézhetünk az interneten keresztül számítógépünk, telefonunk vagy tévénk segítségével. Aki ezt a megoldást választja, azonnal megnézheti a legmenőbb, legtrendibb műsorokat. Emellett nem szorul arra, hogy kétes forrásból származó fájlokat töltögessen le innen-onnan, sokszor illegálisan, vagy hogy az adatait odadobva, gépére bejárást engedve nulla forintért nézzen katasztrofális minőségű anyagokat.

Az online filmnézés nagyon kényelmes! Forrás: Origo

Ezek a szolgáltatások jellemzően havidíjasak, és nem is kerülnek sokba, valamelyik már kevesebb mint havi kétezer forintból megúszható. Ezért cserébe pedig azt és akkor nézünk rajta, amit és amikor csak akarunk, ráadásul teljesen jó kép- és hangminőség mellett. Ezeken rengeteg a magyar szinkronos film vagy sorozat, de a magyar felirat szinte minden esetben adott. Ha valaki szeret filmezni, akkor szerintünk rosszul nem járhat azzal, ha kipróbál egy ilyen szolgáltatást, hiszen

az első hónap általában ingyenes, és egyébként is, nincs hűségidő, bármikor le lehet mondani az egészet.

Zenehallgatás

Ha valaki szeret zenét hallgatni, akkor jó néhány olyan online szolgáltatás közül válogathat, amit imádhat. Ilyen például a Spotify vagy a Deezer, ami lehetővé teszi, hogy neten keresztül hallgasson bárki zeneszámokat.

A jó hangminőségért és az extra szolgáltatásokért megéri fizetni. Forrás: Origo

Az ingyenes verzió beugrónak jó, viszont ennél a hang minősége nem az igazi, és ami még rosszabb, hogy a dalokat időről időre reklámbejátszások szakítják meg. Viszont a fizetős változatnál reklámok sincsenek, sokkal jobban szólnak a nóták, és ennyit szerintünk bőven megér a dolog, pláne, ha valakinek már csak akad egy közepes fejhallgatója is. Egyszerűen hatalmas a különbség! Mindez pedig nem is kerül vészesen sokba, itt is van, amelyiknél kevesebb mint 2000 forint a havi díj, ezért cserébe pedig korlátlanul hallgathatunk zenét, és gigantikus adatbázisból válogathatunk. Igazi ínyencek választhatják a Tidal szolgáltatását, ahol veszteségmentes tömörítéssel dolgoznak, így ez a szolgáltató még kivételes minőségű hifi rendszereket is képes kiszolgálni.

Sportközvetítések

Rengeteg nagy sportszervezet vezetősége észrevette az online közvetítésekben rejlő potenciált. Ilyen például a Forma 1, az NFL (amerikai foci), az NHL (jégkorong) vagy az NBA (kosárlabda), ahol lehetőség van arra, hogy bizonyos pénzösszeg leszurkolása után a felhasználó egy alkalmazáson vagy weboldalon keresztül követhesse nyomon az eseményeket, mérkőzéseket. Ez pedig azt jelenti, hogy nem függ a tévés szolgáltatótól, nem fordulhat elő az, hogy nem látja a kedvencei meccsét, mert az elérhető csatorna másik találkozót ad. A Forma 1-es alkalmazás esetében pedig megkapja az összes edzést, szabadedzést, gyakorlást, azokat is beleértve, amelyeket a tv nem közvetít. Sőt, még arra is módja nyílik, hogy váltogasson a kameraállások között, és így megteheti, hogy egész verseny alatt a saját favoritját követi.

A sportközvetítésekre fókuszáló fizetős alkalmazások komoly hozzáadott értéket kínálnak. Forrás: Origo

Emellett az ilyen specializált szolgáltatások rengeteg extra tartalommal kényeztetik a felhasználókat. Iszonyú mennyiségű interjút, magazinműsort, elemzést, beszélgetést nézhetnek meg az előfizetők. A mi véleményünk az, hogy az ilyen jellegű "sport appok" rövid időn belül iszonyatosan megerősödnek majd. Az áruk sem vészes, hiszen például a Forma 1-es alapcsomag már megúszható körülbelül évi 8000 forintból, és a legjobb, minden finomságot tartalmazó pakkért is csak 20 000 forintot kérnek el.

E-könyvek

Egy elektronikus könyvolvasó a világ egyik legjobb dolga!

Olcsó, kompakt, de az egész könyvtárunk elfér rajta, akár hetekig is bírhatja töltés nélkül, és a speciális kijelzőtechnológia révén a szemet sem irritálja. Viszont az is tény, hogy az olvasnivaló nincs ingyen, még akkor sem, ha a papír- és nyomdaköltséggel nem kell számolni. Fenn kell tartani ugyanis a digitális adatbázist, illetve a kereskedelmi rendszert, ez pedig pénzbe kerül.

Egyetlen e-könyv olvasóba befér egy egész könyvtár. Forrás: Origo

Természetesen különféle illegális forrásokból hozzá lehet jutni elektronikus könyvekhez is, azonban ezt a módszert senkinek sem ajánljuk! A kétes helyekről származó fájlok, illetve maguk az oldalak is tartalmazhatnak olyan kártevőket, amelyek révén akár a felhasználók gépe is tönkremehet, adataik pedig illetéktelen kezekbe juthatnak. Az e-könyvek mindig olcsóbbak, mint hagyományos társaik, ráadásul gyakorlatilag azonnal meg is kapjuk őket. Szóval nem kell a könyvesboltba zarándokolni, és az sem fordulhat elő, hogy elfogy a készlet.

+1: Jogtiszta operációs rendszer

Ha valaki nem akar valamilyen ingyenes, nyílt forráskódú operációs rendszert használni, vagy nem Apple gépe van, amihez ingyen jár az operációs rendszer, akkor két megoldás áll előtte: Vagy valamilyen illegális úton megszerzi, azaz magyarán ellopja, vagy megvásárolja a Windowst. Tudjuk, hogy az előbbi nagyon csábító, de valójában óriási hiba!

A jogtiszta operációs rendszer olyan előnyöket kínál, amiért megéri fizetni. Forrás: Origo

A Microsoft nagyon komoly támogatást ad folyamatos frissítések révén a megvásárolt és regisztrált Windows operációs rendszerekhez. Ennek egyik leglényegesebb eleme a védelem, ami manapság a legnagyobb fontossággal bír! Mindenkinek meg kell tennie mindent, amit csak lehet, hogy a lehető legnagyobb mértékben óvja saját és ismerősei adatait. Emellett az sem utolsó dolog, hogy a gépünkön lévő Microsoft alkalmazások esetleges hibáit kijavítják, vagy azokat újabb funkciókkal bővítik. Egy szó mint száz: Meglátásunk szerint ezen egyáltalán nem szabad spórolni!

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!