Bűn lehet a bűnt elkövető bejegyzések kedvelése

2020.02.23. 08:06

Elgondolkodtató ítélet született egy svájci rágalmazásos perben.

A szólásszabadság a demokrácia alapköve, ám a vélemények kinyilvánításának lehetnek negatív következményei, ezek viselése szervesen hozzátartozik a koncepcióhoz. Az elmúlt években például számos példát láttunk arra, hogy emberek a közösségi médiában megosztott véleményeik, vagy a nézeteikre utaló puszta jelzések miatt elveszítették az állásukat.

A kép csak illusztrációForrás: Pixabay / Pexels

Egy svájci bíróság döntése most a közösségi médiában történő véleménynyilvánítás újabb lehetséges következményére hívta fel a figyelmet: a bűnt elkövető facebookos bejegyzések kedvelése vagy megosztása szintén bűn lehet. A polgári per során egy állatvédő rágalmazásért beperelt egy személyt, aki olyan mások által készített bejegyzéseket kedvelt és osztott tovább a Facebookon, amelyek antiszemitának és neonácinak állították be.

A felperes megnyerte a pert: a bíró egyrészt rágalmazásnak minősítette a közösségi médiás híreszteléseket az állatvédőről, másrészt pedig úgy ítélte meg, hogy az alperes lejáratási szándékból kedvelte és osztotta meg ezeket az állításokat,

a tetteivel növelni kívánta az állítások láthatóságát a Facebookon.

Az utóbbit abból állapította meg a bíró, hogy az alperes nem rejtette véka alá a közösségi portálon a motivációját.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!