Róla szóló könyvet próbál betiltatni az Apple

economy Horizontal, tim cook
Apple CEO Tim Cook looks on during a visit of the shopfitting company Dula that delivers tables for Apple stores worldwide in Vreden, western Germany, on February 7, 2017. / AFP PHOTO / dpa / Bernd Thissen / Germany OUT
Vágólapra másolva!
Nemrég elbocsátotta az éveken át nála dolgozott íróját.
Vágólapra másolva!

Kellemetlen helyzetbe hozta magát az Apple, miután jogi úton felszólította egy volt menedzserét és a kiadóját, hogy fejezzék be a héten forgalomba került, német nyelvű App Store Confidential című könyv forgalmazását. A szerzője Tom Sadowski, 2014-től tavaly december végéig ő irányította az App Store német nyelvű egységeit.

Tim Cook egy 2017-es, németországi látogatása során Forrás: AFP/Bernd Thissen

A könyvben Sadowski lerántja a leplet az App Store színfalak mögötti működéséről, és többek közt olyan megbeszélésekről is szó esik benne, amelyeken Tim Cook is jelen volt. Sadowski tavalyi leadta a könyv kéziratát az Apple-nek, mire az rögtön menesztette.

Az Apple ügyvédei szerint a könyvben üzleti titoknak minősülő információk vannak, ezekről a munkaszerződése szerint Sadowskinak nem szabadna beszélnie.

Éppen ezért is nem elégszik meg a férfi tavaly decemberi menesztésével, most jogi úton meg kívánja akadályozni a könyv árusítását, a felszólítása szerint a kinyomtatott példányok mellett még a kéziratokat is meg kellene semmisíteni belőle.

Érdemes lett volna talán egy kicsit jobban átgondolni a fenyegetőzést, hiszen a nemzetközi médiafigyelmet kapott hercehurcával a vállalat csak Streisand-hatást ért el: az App Store Confidential nem is kaphatott volna jobb hírverést annál, minthogy be akarja tiltatni az Apple.

Sadowski szerint a könyv inkább pozitív, mintsem negatív fényt vet a vállalatra, ezért is érte váratlanul az Apple reakciója, ami meghökkentő naivitásra utal, már ha igaz.

Egyelőre nem világos, hogy mi lesz az ügy vége, a könyv digitális és nyomtatott változatban továbbra is megvásárolható.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!