Meghalt a másolás és beillesztés kitalálója

larry tesler
Larry Tesler
Vágólapra másolva!
A Xeroxnál dolgozva állt elő a mindenki által használt funkciókkal.
Vágólapra másolva!

Hétfőn az informatika hőskorának újabb jelentős alakja halt meg, a 74 évet élt Larry Tesler fejlesztette ki a minden egyes grafikus kezelőfelületű operációs rendszerben megtalálható vágás, másolás és beillesztés koncepciókat. Ezek nélkül elképzelhetetlen volna a számítógépek és a mobilok kényelmes használata, a PC-n dolgozók jókora része naponta akár több tucatszor is használja a másolást és a beillesztést.

Larry Tesler Forrás: Yahoo! Blog / Wikipedia

A kérdéses funkciókat Tesler a Xerox Palo Alto Research Centernél dolgozta ki 1973-ban, emellett pedig a mód nélküli kezelőfelületek hangos támogatója is volt. A módnélküliség lényege, hogy a felhasználói bemenetnek mindig ugyanazt kell tennie a programokban; ne legyen több mód bennük, amelyektől függően például a lenyomott gombok mást és mást tesznek.

A Xerox után Tesler 1980-1997 között az Apple-nél dolgozott, a következő években pedig többek közt a Stagecastnál, az Amazonnál, a Yahoonál, továbbá a 23andMe-nél is megfordult. Az elmúlt években a Nomode nevű konzultációs cégén keresztül vállalt munkákat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!