Kitalálták a mikrofonblokkoló karkötőt

Proud son enjoying a coffee with his mature dad Real People Male Beauty Coffee Break Toothy Smile Leisure Activity Coffee Cup Only Men Men Males Copy Space Weekend Activities Coffee Shop 35-39 Years 70s Senior Adult Adult Smiling Talking Sitting Drinking
Mature father and son enjoying a coffee together, the son looks proud of his dad and they are chatting happily together.
Vágólapra másolva!
Nem lehet tőle rögzíteni a privát beszélgetéseket.
Vágólapra másolva!

Beléptünk a folyamatosan hallgatózó okoseszközök világába, nagyon ritkán van rá garancia, hogy a privát beszélgetéseket senki és semmi sem fogja rögzíteni. Paranoiássá válni természetesen nem érdemes, azonban így is rendkívül érdekes a Chicagói Egyetem kutatóinak magánszféra védelmére kitalált eszköze, a „Bracelet of Silence" néven emlegetett karkötőt használók blokkolhatják a bizalmas beszélgetéseik felvételét.

A megoldás rendkívül egyszerűen működik, 24 beépített hangszórón keresztül ultrahangot, azaz nagyfrekvenciás hanghullámot bocsát ki. Ez a frekvenciatartomány emberi füllel egyáltalán nem hallható, azonban a mikrofonok gond nélkül felveszik. A kütyü által kiadott hang egy intenzív, statikus jellegű zajként materializálódik a mikrofonban,

elnyomja a felvételkor a beszélgetés frekvenciáit.

A kutatók szerint a magánszféra védelmére kitalált eszköz az összes mikrofonnal képes kibabrálni, könnyen tömeggyártható, egy ilyen karkötő akár 20 dollárért is piacra dobható lehet.

A kutatók nem tértek ki rá, hogy hatástalanítható-e valamilyen módon a trükk, ám ez valószínűnek tűnik: a mikrofonok áttervezésével talán érzéketlenné tehetőek az ultrahangra, plusz esetleg valamiféle magas frekvenciákat blokkoló zajszűrővel is megakadályozható lehet a jel mikrofonba való bejutása.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!