Már erősebben támadják az Apple gépeit, mint a Windowst

laptop notebook macbook internetezés
Vágólapra másolva!
Megdőlni látszik az Apple-féle MacOS rendszer sebezhetetlensége, ráadásul egyre több támadó veszi célba ezeket a gépeket. Akad azonban számos olyan jelenség, aminek senki nem örülhet, bármilyen operációs rendszert futtató számítógépet is használjon.
Vágólapra másolva!

A vásárló számos dolog miatt dönthet úgy, hogy valamilyen Windowst futtató PC helyett az Apple számítógépei közül vásárol egyet: mondhatja, hogy szebbek, stabilabbak, vagy éppen preferálhatja a saját operációs rendszer, a MacOS kinézetét és kezelhetőségét. Ez azonban mind véleményes: ma már lehet az Apple gépeihez hasonlóan szép és igényes masinát vásárolni a nagy PC-s gyártóktól, a Windows 10 eléggé kiforrott és stabil, a kezelése sem bonyolult, úgyhogy ez már mind szinte csak ízlés kérdése.

Egy dolog azonban sokáig tényként tartotta magát, és nem képezte vita tárgyát: a MacOS egyértelműen biztonságosabb volt, hiszen jóval kevesebb vírus és kártevő célkeresztjébe került csak be.

Ennek a biztonságosságnak alapvetően két oka van: az egyik, hogy a MacOS egy jóval zártabb rendszer, mint a Windows, így nehezebb is megfertőzni vagy megtámadni bármivel, a másik pedig, hogy egész egyszerűen kevesebben foglalkoztak vele a kiberbűnözők közül. Habár az Apple gépeinek népszerűsége szépen-lassan növekedett az évek során, még így is messze-messze a Windows a legnépszerűbb operációs rendszer, a rosszakarók számára tehát jobban megéri ezzel foglalkozni, hiszen potenciálisan jóval több gépet tudhatnak megtámadni.

Egyre nagyobb veszélyben a Mac felhasználói. Forrás: Freestocks.org / Pexels

A Malwarebytes legújabb felméréséből azonban kiderül, hogy az elmúlt évben hatalmas változás állt be ezen a fronton, és 2019-ben már jóval több károkozót készítettek a kiberbűnözők MacOS-t futtató gépekre, mint Windowsra.

Egészen konkrétan az Apple termékeit használóknak 400%-kal több fenyegetéssel kell szembenézniük, mint 2018-ban,

és habár a Malwarebytes megjegyzi, hogy a növekedés eredhetett volna abból is, hogy egyszerűen jóval nagyobb mintán tudtak dolgozni, mint korábban, a számítások során ezt figyelembe vették, így tehát az eredmény reális. A két operációs rendszert összevetve elmondható, hogy 2019-ban egy Mac számítógépet átlagosan 11 fenyegetés vett célba, addig egy Windowst futtató PC-t csak átlagosan 5,8.

A kiberbűnözők tehát valamiért egyre nagyobb fantáziát látnak az MacOS-ben, azonban annak senki nem örülhet, hogy 2019-ben elképesztően megugrott az egyik legidegesítőbb jelenség, az adware terjedése. Ezek az agresszív, kéretlen reklámok kiugróan terjedtek Windowson, MacOS-en és Androidon, és nem kímélik sem a vállalatokat, sem az otthoni felhasználókat: előbbiek esetében a legtöbbet detektált kártevői forma volt az adware, míg utóbbiaknál a harmadik.

Egyébként a kutatás alapján az is kijelenthető, hogy a kiberbűnözők egyre inkább a vállalatokat és szervezeteket veszik célba,

az ellenük elkövetett támadások száma 13%-kal növekedett egy év alatt, míg a magánszemélyek esetében ez a szám 2%-kal csökkent. Az észlelt támadások mennyiségét nézve messze Észak-Amerika vezet 48%-kal, amit az Európát, Afrikát és a Közel-Keletet magában foglaló régió követ 26%-kal, míg Dél-Amerikára a támadások 14%-a, Ázsiára pedig a 12%-a jut.

Forrás: 123RF

A Malwarebytes rámutat, hogy a böngészők tekintetében is aggasztó a helyzet: mivel a Chromium-alapú böngészők egyre népszerűbbek (éppen a Microsoft is erre áll át), a támadók minden korábbinál nagyobb erőfeszítéseket tesznek meg annak érdekében, hogy felkutassák és kihasználják a programkódban rejlő gyengeségeket. Ezen kívül 2019-ben soha nem látott mértékben megnövekedett az olyan támadások száma, ahol a bűnözők a különböző, internetes fizetést feldolgozó oldalakat módosították,

és így loptak pénzt vagy bankkártya-adatokat, ami azért különösen ijesztő, mert ehhez semmiféle kártevőt nem kell eljuttatni a felhasználó számítógépére vagy telefonjára.

Végül a Malwarebytes szerint nem állunk túl jól a személyes adatok frontján sem. Habár (főleg a GDPR bevezetése óta) Európában és az Egyesült Államokban is egyre inkább foglalkoznak az emberek azzal, hogy megvédjék adataikat, és bizonyos cégek (például az Apple és a Mozilla) is a megfelelő irányba halad, mégsem mondható, hogy 2019 sikeres év lett volna. Ez leginkább annak tudható be, hogy kiderült, a Google, az Amazon és a Facebook is olyan alkalmazásokat és termékeket adott ki, melyekkel le lehet hallgatni a felhasználót, meg lehet szerezni a személyes adataikat, sőt, sok esetben ezeket még külsős partnereknek is értékesítették.