Hatósági vizsgálat indult az Avast ellen

avast avg
Vágólapra másolva!
A körmére néz a cseh adatvédelmi ügynökség.
Vágólapra másolva!

Gigantikus botránnyal kezdte az új évtizedet a cseh Avast. A Motherboard és a PCMag közös nyomozása során kiderült, hogy az ingyenes vírusirtója hazatelefonálta a felhasználók komplett böngészési történetét, majd az információkat a Jumpshot nevű leánycégén keresztül piackutatási célokra tette elérhetővé. Ugyan az adatok állítólag anonimizálva lettek, azonban a tapasztalatok alapján érdemes fenntartásokkal kezelni az efféle állításokat.

Forrás: Avast

A botrányra válaszul az Avast először kísérletet tett rá, hogy kommunikálja a manuálisan letiltható adatgyűjtést a felhasználók felé, ám röviddel később a tevékenység teljes leállítása mellett döntött, és felszámolta az állítólagosan anonimizált adatokat feldolgozó és áruló Jumpshotot.

A Prágában székelő Avast nem úszta meg ennyivel a botrányt, Csehország adatvédelmi hatósága eljárást indított a cég ellen a múltbéli tevékenységeinek tisztázása érdekében.

Ivana Janu adatvédelmi biztos szerint fennáll a lehetősége, hogy az adatgyűjtés során súlyosan sérültek a felhasználók adatvédelmi jogai.

Az Avast természetesen tud a vizsgálatról, tájékoztatása szerint kész teljes mértékben együttműködni a hatósággal.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!