Veszélyben a Mobil Világkongresszus a koronavírus miatt

Vágólapra másolva!
A Mobile World Congress (MWC), vagyis a Mobil Világkongresszus az év egyik legnagyobb telekommunikációs és mobilos eseménye, amit hagyományosan már évek óta Barcelonában rendeznek meg az év elején. Az össznépi kiállításra a világ minden tájáról érkeznek kiállító cégek és vendégek, és habár nevében ott szerepel a "mobil" szó, valójában már minden felbukkan itt, ami csak érintőlegesen is kapcsolódik ehhez az iparághoz.
Vágólapra másolva!

Habár a nagy bejelentéseket most már jellemzően különálló, saját eseményekre tartogatják a legfontosabb gyártók, a Mobil Világkongresszuson így is rengeteg újdonságról rántják le a leplet, és jellemzően itt tudhatják meg a látogatók és a sajtó képviselői, hogy mire lehet számítani újdonságok terén a következő időszakban.

Kifejezetten fontos eseményről van tehát szó, aminek azonban idén egyre inkább keresztbe tesz a Kínában kitört koronavírus-járvány.

Korábban az Ericsson, az Amazon, az LG és a ZTE jelentette be, hogy az egészségügyi kockázatokra való tekintettel idén távol marad a rendezvénytől. Az Ericsson például közölte, hogy habár biztosak benne, hogy a Mobil Világkongresszust szervező GSMA mindent megtesz a higiénia és az egészségügyi kockázatok minimalizálása érdekében, azonban a vállalat az egyik legnagyobb kiállító, aminek standjain több ezer vendég fordul meg nap mint nap, akikért nem tudják vállalni a felelősséget.

Ezúttal is Barcelonában tartják majd a Mobil Világkongresszust. Forrás: MWC

Most azonban talán az eddigieknél is nagyobb csapás érte a rendezvényt: az Nvidia is bejelentette, hogy távol marad, ezzel pedig ez az első amerikai nagyvállalat, ami erre a lépésre szánta el magát. Ez azért különösen fájdalmas a Mobil Világkongresszus számára, mert az Nvidia az esemény egyik főszponzora, és ennek kapcsán több mint tíz előadást és kerekasztal-beszélgetést terveztek a mesterséges intelligencia, az 5G, az önvezető autók és ezek kapcsolódási pontjainak témakörében.

A vállalat még egy saját, leginkább a mesterséges intelligencia lehetséges felhasználási módjait bemutató külön eseményközponttal is készült volna.

Az Nvidia közleményében természetesen a koronavírus okozta veszélyekre hivatkozik, és kijelentik, hogy habár nagyon szerették volna megosztani a munkájuk gyümölcsét az M.I., az 5G és a vRAN területeken, mégis úgy gondolják, hogy ez a helyes lépés. Az Nvidia is tipikusan egy olyan vállalat, ami ugyan közvetlenül nem gyárt sem telefont, sem hálózati eszközöket, de a különböző technológiái, mélytanulásos és mersterséges intelligenciás rendszerei számos módon érintik az ipart, legyen szó hangfelismerésről, a kamerák által készített képek optimalizálásáról, tárgyak felismeréséről, önvezető rendszerekről (amik szorosan kapcsolódnak az 5G-hez), vagy szerveres infrastrukturáról.

A szervezők nagyon készülnek

A Mobil Világkongresszust szervező GSMA az aggodalmakra reagálva közölte, hogy további intézkedéseket vezetnek be a látogatók egészségügyi kockázatainak mérséklése érdekében. Mint közölték, az eseményre jellemzően 5-6 ezer kínai látogató érkezik, ami a teljes közönség 5-6%-át teszi ki (idén vélhetően ez a szám azért csökkenni fog), és ugyan a nagyobb cégek sorra mondják le a megjelenésüket, még így is több mint 2800 kiállítóra lehet számítani.

A GSMA közölte, hogy szorosan együttmáködnek a spanyol egészségügyi hatóságokkal, és a barcelonai hotelekkel is, hogy igyekezzék elejét venni a fertőzés esetleg terjedésének, de magán az eseményen is számos óvintezkedést vezetnek be.

Már a belépésnél lehet számítani arra, hogy minden látogatót hőkamerákkal ellenőriznek majd,

hogy kiszűrjék a láz lehetőségét, de a kínai Hubej tartományból érkező vendégeket eleve be sem engedik majd. De másnak is oda kell figyelnie: a vendégeknek akár az útlevélben található pecséttel, akár más papírral, de bizonyítaniuk kell, hogy az eseményt megelőző két hétben nem jártak Kínában, és nyilatkozniuk kell róla, hogy nem is kerültek kapcsolatba az elmúlt időszakban fertőzött személlyel.

A nagy tömeg nem éppen ideális jelenleg. Forrás: MWC

A GSMA közölte, hogy alaposan felturbózzák a takarítószemélyzet létszámát, és minden területen kiemelt módon odafigyelnek majd az állandó tisztításra és fertőtlenítésre, különösen az olyan kritikus pontokon, mint az étkezők, a lépcsőkorlátok, az ajtók és persze a mellékhelyiségek. Ezen kívül számos pontos helyeznek ki bárki számára használható kézfertőtlenítő szert, az orvosi ügyelet létszámát pedig megduplázzák tavalyhoz képest.

A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek majd arra, hogy az interneten és a helyszínen is nyomatékosítsák a személyes higiénia fontosságát, és minden előadó után cserélni kell majd a mikrofont egy másikra, az előzőt pedig alaposan fertőtleníteni.

A GSMA ezen kívül azt javasolja, hogy a jelenlévők lehetőleg ezúttal kerüljék a kézfogást köszönéskor.

Ezen kívül kiemelik, hogy Alba Vergés egészségügyi miniszter egy február 7-én tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Katalónia nem számít egészségügyi szempontból kockázatos területnek, és hogy a katalán egészségügyi rendszer alaposan felkészülít a koronavírus felismerésére és kezelésére.

Ezzel együtt azért egészen biztos, hogy az idei Mobil Világkongresszus nagyon más lesz, mint az eddigiek.