Mennyi memória kell hatezer Chrome-fülnek?

Tired fitness woman sweating after summer workout Morning Women Females Sports Training Sports Clothing Young Adult Resting Running Sweat Exercising Healthy Lifestyle Caucasian Ethnicity Heat - Temperature Motivation Exhaustion Tropical Climate Sport Life
Tired fitness woman wiping the sweat from his forehead with a towel after summer beach workout.
Vágólapra másolva!
Szenzációs kísérletet tett lehetővé az új Mac Pro.
Vágólapra másolva!

Kifejezetten gyakran hallani a kritikát, hogy a Google Chrome óriási mennyiségű rendszermemóriát képes felemészteni aránylag kevés megnyitott fül mellett. Ez igaz, a jelenségnek két fő oka van: egyrészt a böngésző minden egyes fület dedikált folyamatban futtat, másrészt pedig az évek során több olyan biztonsági funkció is került a böngészőbe, amelyek szintén alaposan megdobták az egyéni folyamatok memóriaigényét. Az óriási memóriahasználat a biztonság és a stabilitás ára.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Dirima/Dirima

Az akár 1,5 TB, azaz olyan 1500 gigabájt rendszermemóriával is kérhető Mac Pro munkaállomásnak köszönhetően most újabb érdekes információk érkeztek a Chrome memóriaigénye kapcsán. A vállalkozó kedvű Jonathan Morrison egy automatizációs szoftverrel a végsőkig küldte a kérdéses számítógépet és a böngészőt, folyamatosan füleket nyittatott a Chrome-ban, hogy megnézze a memóriaigény alakulását.

A twitteres közvetítése szerint olyan kétezer megnyitott fül mellett a Chrome 75 GB rendszermemóriát használt, nagyjából ötezer fül mellett pedig már 170 GB-nál tartott. Ezen a ponton lefeküdt aludni, másnap reggel már bő hatezer megnyitott fül fogadta, a válaszképtelenné vált böngésző pedig 857 GB memóriát emésztett fel.

A kísérlet 1400 GB memóriahasználat felett ért véget. Összehasonlítási alapul manapság egy tipikus számítógépben 8 GB memória van.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!