Tényleg elhozza a tévézés forradalmát a kvantumpontos OLED tv?

samsung, kvantumpontos OLED
A Samsung számára nem idegen az OLED képalkotási technológia
Vágólapra másolva!
Régóta pletykálták már, és a Samsung hivatalosan is elismerte, hogy a közeljövőben megkezdi az új technológiának számító, nagyméretű, úgynevezett kvantumpontos OLED kijelzők gyártását. Annak jártunk kicsit utána, hogy ez az eljárás pontosan mit is takar és milyen hatással lesz ez a globális tévés piacra, valamint megváltoztathatja-e a fogyasztói szokásokat.
Vágólapra másolva!

Elképesztő mértékű beruházás

Brutális mennyiségű pénzt fordít a világ egyik legnagyobb cégének számító Samsung az új gyártósorok felépítésére, hiszen nagyjából 11 milliárd dollárt, azaz körülbelül 3255 milliárd forintot költenek erre a projektre. Ez már önmagában egy nagyon komoly üzenet az összes riválisnak és a végfelhasználóknak is, hiszen mindez azt bizonyítja, hogy a Samsungnak egyrészt akkora tőkéje van, amiről a legtöbb rivális csak álmodhat. Mpedig, hogy tudnak és akarnak is előre tervezni, tehát még jó ideig jelen kívánnak lenni a televíziós iparágban meghatározó piaci résztvevőként.

Pontosan mi is a kvantumpontos OLED tv?

Jelenleg már kaphatóak OLED televíziók, amelyek a hagyományos LED LCD tévénél jóval vékonyabbak egyszerűbb szendvicsszerkezetük révén, és azokkal ellentétben képesek a tökéletes, 0 nit fényerejű fekete, valamint a végtelen valós kontrasztarány megteremtésére. Jelenleg több, mint tucatnyi cég árul ilyen jellegű termékeket, azonban mindegyik az LG által gyártott panelre épül, amelyben fehér színű szerves OLED réteg biztosítja a fényt az egyes pixelekben, amelyet színszűrőkkel alakítanak át.

A Samsung számára nem idegen az OLED képalkotási technológia Forrás: Origo

A Samsung meglátása szerint a fehér OLED nem jó alap, mert idővel veszít fényerejéből és változik a tisztasága is, ami értelemszerűen rossz hatással lesz minden megjelenített árnyalatra. Többek között ez az oka annak, hogy a vállalat szembemenve a trendekkel nem emelte be az elmúlt néhány évben kínálatába az OLED televíziókat. Az új eljárásban kék színű OLED-et használnak majd alapszínként, amelyet kvantumpontokkal alakítanak át a megfelelő árnyalatúvá. A kvantumpontok nagyon kicsi, konkrétan nanoméretű (a milliméter egymilliomod része!), speciális anyagból készült kristályok, amelyek különleges módon törik meg a fényt és ezáltal képesek megváltoztatni annak spektrumát. Ez a megoldás pedig papíron tisztább, gazdagabb árnyalatokat eredményez, mintha az eddig megszokott úton, szűrők segítségével "kevernék ki" az árnyalatokat. Emellett a kvantumpontok jó hatással vannak a fényerőre, ami a jelenlegi OLED-ek egyik gyenge pontja például a QLED (kvantumpontos LED LCD tévékhez képest). Ráadásul használatukkal mérsékelhető az energiafogyasztás is, ez a szempont pedig a jelenlegi közhangulat mellett egyre fontosabb lehet.

Az eljárás előnyei röviden

Elméletileg és a jelenlegi információink alapján a következő előnyöket kínálhatja a kvantumpontos OLED (QD-OLED) technológia a jelenleg uralkodó, fehér OLED-re plusz színszűrőkre épülő (WOLED) eljáráshoz képest

  • Tisztább színek.
  • Nagyobb fényerő, és ebből fakadóan intenzívebb HDR hatás.
  • Nagyobb élettartam.
  • Kisebb fogyasztás.

Mikorra várhatóak az ilyen tévék?

A tervek szerint az új gyártósorokon a termelés 2021 első félévében indul meg. Ha minden jól megy havi 30 000 darabos lesz a maximális kapacitás, de ezeket a paneleket több darabba is vághatják. A jelenlegi információink szerint 65 hüvelykes lesz a legkisebb kijelző, ami azt sejteti, hogy a Samsung a prémium kategória tetejére lő majd az új modellekkel.

Mennyibe fognak kerülni?

A válaszra legalább még egy évig kell várnunk. De arról meg vagyunk győződve, hogy mint minden új technológia ez is nagyon drága lesz a kezdeti időszakban. Így volt ez az első LCD és plazma tévéknél, a Full HD majd 4K és 3D modelleknél egyaránt. Aztán persze, ha jól alakulnak a dolgok, akkor viszonylag hamar, egy-két éven belül radikális árcsökkenéssel számolhatunk.

Érdemes elhalasztani a vásárlást?

Semmiképpen! A technológiai iparágban egyetlen dolog biztos: az hogy semmi sem biztos. Bármi, bármikor közbejöhet, úgyhogy senkinek sem javasoljuk, hogy egy későbbi esetlegesen megjelenő új technológia befolyásolja a vásárlási döntését. Ráadásul minden bizonnyal olyan sokba fognak kerülni az első időszakban az új QD-OLED tévék, hogy amúgy is csak azok engedhetnék meg maguknak, akiknek nem okoz problémát évente vagy két évente új televízió megvásárlása.

Forradalmat hoz a kvantumpontos OLED technológia?

A kvantumpontos OLED egyszerűen csak a természetes képalkotási evolúció egy újabb állomása, amelynek van esélye arra, hogy fontos szerepet játsszon a jövőben. A jelek szerint tényleg érdemi javulást hoz majd a képminőség terén, de forradalmasítani nem fog semmit. Egyébként

nem csak a Samsung lát fantáziát az eljárásban, hiszen állítólag az LG is előrehaladott kísérleteket folytat e téren, sőt a TCL-ről is hasonlókat pletykálnak.

Emellett az azt sem szabad elfelejteni, hogy a QD-OLED mellett vannak még más, hasonló célú kezdeményezések. Említhetnénk például a Valódi LED vagy más néven MicroLED megjelenítőket, amelyeknél minden egyes képpont mögé egy LED-et építenek. E kijelzőket szintén a jobb tulajdonságaik miatt kezdték el kifejleszteni, és a nagy piaci résztvevők már egész jó eredményeket értek el e téren, sőt az első példányokat már a boltokba is küldték. Bár ezzel kapcsolatban a Samsung semmit nem kommunikált hivatalosan, mi biztosak vagyunk benne, hogy a kvantumpontos LED LCD, azaz QLED tévék nem fognak eltűnni. Nem véletlenül fejlesztik ezeket is folyamatosan, az általuk produkált képminőség egyre jobb, így biztosan lesz helyük még jó pár évig a piacon.

Tehát összegzésül azt tudnánk mondani, hogy a kvantumpontos OLED a jelenlegi információk értelmében valódi előrelépést jelent majd, amelynek meg van minden esélye arra, hogy meghódítsa idővel a kijelző piac egy részét. A technológia hatására még szebb lesz a televíziók képi világa, aminek mi, felhasználók csak örülhetünk!

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!