Óriási bírságot kapott az iPhone-lassításért az Apple

Apple, iPhone 11
CUPERTINO, CALIFORNIA - SEPTEMBER 10: An attendee look at the new Apple iPhone 11 Pro during an Apple special event on September 10, 2019 in Cupertino, California. Apple unveiled several new products including an iPhone 11, iPhone 11 Pro, Apple Watch Series 5 and an updated iPad. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Megegyezett Franciaországban a versenyhatósággal.
Vágólapra másolva!

Mostanra jó eséllyel sokan már el is felejtették az ügyet, de 2017 végén gigantikus botrányba keveredett az Apple azzal, hogy az akkujuk teljesítményének romlásával párhuzamosan titokban csökkentette az iPhone mobilokban dolgozó processzorok órajeleit. Emiatt a készülékek az idő múlásával egyre lassabban működtek.

Forrás: AFP/2019 Getty Images/Justin Sullivan

Ezt két okkal magyarázta az Apple, mikor fény derült a turpisságra: egyrészt így tovább bírják egy töltéssel a mobilok, másrészt pedig kisebb eséllyel indulnak újra, mikor hirtelen megugrik a fogyasztásuk, mert mondjuk a használójuk egy számításigényes alkalmazást indít el.

A praktika korábban hallatlan volt a mobiliparban, így a telefonjuk folyamatosan lassulását észlelő ügyfeleknek az a benyomásuk támadhatott, hogy kénytelenek lesznek új telefont vásárolni, mert a régi már kellemetlenül lassan működik.

Miközben egy aránylag olcsó akkucserével teljesen visszaállítható volt a telefonjuk sebessége, csak épp erről elfelejtett szólni nekik az Apple.

A piszkos trükk a fogyasztók mellett világszerte számos fogyasztóvédelmi szervet is felháborított; az Apple 29 dolláros akkucsere-programmal, továbbá a lassítás kikapcsolhatóvá tételével próbálta oltani a tüzet. Ez persze nem mindenkit hatott meg, a cég jogi osztályát a mai napig terhelik a botránnyal kapcsolatos, folyamatban lévő ügyek.

Ezek közül az egyik most lekerült a terítékről, az Apple rendezte az ügyet Franciaország versenyhatóságával. A megállapodás szerint az akkus bűvészmutatványért cserébe

kifizet 25 millió euró (durván 8,47 milliárd forint) bírságot,

továbbá a francia webhelyén egy hónapon át megjelenít egy bannert, miszerint a hatóság megtévesztő üzleti praktikák folytatásán kapta, és kifizette a fenti összeget a rendezése érdekében.

Kapcsolódó érdekesség, hogy a 29 dolláros csereprogram keretében világszerte 11 millió új akkut kértek az iPhone mobilokba.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!