Hiány lehet okostelefonokból és tévékből a koronavírus miatt

Vágólapra másolva!
Az IHS Markit piackutató vállalat egy felmérésben figyelmeztetett, hogy a Kínában kitört koronavírus-krízis alaposan befolyásolhatja az országban gyártott LCD- és OLED-kijelzők, valamint az okostelefonok mennyiségét.
Vágólapra másolva!

Ennek a hatásai már most érződnek, és várhatóan a nagyon közeli jövőben nem sokat javul majd a helyzet.

A probléma egyik forrása, hogy a koronavírus kitörésének gócpontjában, a kínai Vuhan városában öt fontos gyár is található, melyek LCD- és OLED-kijelzők gyártásával foglalkoznak.

Ezeket nyilvánvalóan súlyosan érintik a városban bevezetett szigorítások és karanténok, de országszerte sem egyszerű a helyzet. Pontos számokat egyelőre nem tudtak közölni a szakértők, de a Kína által előállított kijelzők mennyisége minimum 10%-kal, de inkább 20%-kal csökkenhet a következő időszakban, de februárban egészen biztosan.

Forrás: Nikkei

Mindez azért különösen fájdalmas a globális piac számára, mert a világ kijelzőgyártási kapacitásának 55%-a Kínában található, a legtöbb nagy tévé- és monitorgyártó az ország beszállítóitól vásárolja a paneleket, így nemcsak előfordulhat, hogy hiány alakul ki bizonyos készülékekből, de vélhetően némi áremelkedésre is lehet számítani. Az elemzők a gyárak jelentéseire támaszkodva így írták le a helyzetet:

Persze minden azon múlik, hogy gyártók áthárítják-e a vásárlókra a megnövekedett beszerzési összeget, vagy inkább ideiglenesen "benyelik" azt, de az előrejelzések szerint egy panel ára minimum 1-2 dollárral, de valószínűleg inkább 3-5 dollárral emelkedhet februárban. Ez persze önmagában nem egy nagy összeg, de több tízmillió LCD- vagy OLED-panel beszerzésénél azért már egy szabad szemmel is jól látható pénzmennyiségről van szó.

A legnagyobb probléma azonban még csak nem is azoknál a gyáraknál lépett fel, ahol kifejezetten a paneleket készítik. Pontosabban igen, de leginkább azért, mert a különböző kisebb komponenseket ők is más beszállítóktól vásárolják meg, számos ilyen beszállítónál pedig vagy jelentősen, vagy teljesen leállt a termelés.

Így tehát hiába tudna az LCD- vagy OLED-gyár (még ha csak csökkentett tempóban is) paneleket készíteni tévékhez, monitorokhoz vagy okostelefonokhoz, ha azokhoz hiányzik egy-egy kulcsfontosságú komponens.

Forrás: Origo

Ráadásul további probléma, hogy 2020 során újabb ilyen gyárak építése, befejezése és átadása várható Kínában, azonban ezek üzembe állása az előrejelzések szerint mind késni fog a koronavírus miatt, így a nagy tévémárkák attól tartanak, hogy nem fogják tudni megfelelően kielégíteni a vásárlói igényeket az évben. A helyzeten az sem segít, hogy a fejleményekre reagálva több nagy márka is brutális felvásárlásba kezdett, hogy lehetőleg jó előre beraktározzon a szükséges panelekből, ami más gyártóknál szintén hiányhoz vezethet 2020 további részében.

Hiány lehet okostelefonokból

Eközben a Strategy Analytics kínai elemzője, Linda Sui arról számolt be, hogy a koronavírus kitörése mindenképp hatással lesz a globális gazdasági helyzetre, és így nyilvánvalóan az okostelefonok piacára is, ahol eleve lassulás várható a növekedésben, ugyanis a vásárlók láthatóan egyre ritkábban költenek újabb és újabb készülékekre.

Az elemzés szerint a legnagyobb kínai márkák, mint a Huawei, az Oppo, a Xiaomi és a Vivo mindenképpen nehéz helyzettel néznek majd szembe 2020 felső felében,

főleg a hazai piacon, de globálisan is felléphetnek problémák, hiszen a világon eladott okostelefonok 70%-át Kínában gyártják.

A gyárak működésének késleltetése, az utazási korlátozások és a karanténok elkerülhetetlenül munkaerőhiányhoz vezetnek. Ezt leginkább a kínai piac fogja megérezni, de hatással van olyan piacokra is, amelyek nagyon szorosan kapcsolódnak ehhez, mint például Japán és az Egyesült Államok.

Forrás: Nikkei

Az elemzőcég jelenleg úgy látja, hogy 2020-ban a vártnál 2%-kal kevesebb okostelefon készülhet majd,

és például az Asus már be is jelentette, hogy a közeli jövőben hiány várható a nem olyan rég bejelentett ROG Phone II nevű készülékéből. A Huawei és az Oppo képviselői úgy nyilatkoztak, hogy a Kínán kívüli működés zavartalanul megy, és igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy a munkatársaik egészségét megőrizzék.

A Xiaomi alelnöke, Lu Weibing azonban lesújtóbban vélekedett a helyzetről: "tényleg nagyon súlyos a jelenleg tapasztalható hiány bizonyos készülékekből, de arra számítunk, hogy február során javulni fog a helyet".

Kínában legalább 24 tartományban terjesztették ki az újévi szabadságot, hogy ezzel is csökkentsék az emberek mozgolódását, és visszafogják a vírus potenciális terjedését. A legtöbb helyen várhatóan február 10-től állnak újra teljesen munkába az alkalmazottak.