Kiszivároghattak a Google Fotókban tárolt videók

angry businessman in rage working in office Luke Young Shirt Computer Businessman Men Employment Issues Paperwork River Ill Recruitment Screaming Furious Shouting Thinking Working Office Building Expertise Frustration Failure Problems Exhaustion Contempla
angry businessman in rage working in office
Vágólapra másolva!
Technikai hiba miatt idegenek tölthették le azokat.
Vágólapra másolva!

Óriási adatvédelmi incidenst ismert be a Google, a tájékoztatása szerint a Google-fiókokban tárolt információk letöltésére kitalált Takeout szolgáltatását 2019. november 21–25. között igénybe vettek videói egy bug miatt idegeneknél landolhattak. Az érintett felhasználók konkrét számát nem hozta nyilvánosságra a cég, csupán annyit tudni, hogy az adataik letöltését a kérdéses időszakban elindítottak 0,01 százaléka vált áldozattá.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Deagreez

A cég szerint a Fotók szolgáltatásban tárolt videók olyan személyeknél landolhattak, akik az áldozatokkal párhuzamosan szintén az adataikat próbálták letölteni a Google-fiókjaikból. Emellett nem kizárt, hogy az áldozatok valójában nem is kapták meg a rendelkezésükre bocsájtott ZIP-ben a videóikat és a fotóikat, vagy legalábbis egyes fájlok hiányozhatnak a biztonsági mentésükből, így javasolja számukra az adataik újbóli letöltését.

Fotók nem kerültek ismeretlenekhez az incidens során.

A Google szerint a Takeout szolgáltatás bugját mostanra kijavította, és kiértesítette az összes érintett felhasználót.

A nagy problémát az jelenti, hogy a vállalatnak nincs lehetősége törölni a felhasználók számítógépeiről és egyéb eszközeiről a jogosulatlanul hozzájuk került videókat.

A mások videóit megkapott felhasználók egy része valószínűleg nem is tudja, hogy idegenek mozgóképei vannak a Google-től kapott ZIP-jükben, hiszen nem mindenki vizsgálja át tüzetesen az efféle archívumok tartalmát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!