Piacra kerül az első kínai PC processzor

zhaoxin kaixian processzor cpu
Alaplapra integrálva lesznek csak elérhetőek a Zhaoxin processzorok
Vágólapra másolva!
Alaplapba integrálva jönnek a Zhaoxin termékek.
Vágólapra másolva!

Komoly szenzációval szolgálhatunk az AMD és az Intel egyre durvuló háborúján már elaludtaknak, márciusban elérhetővé válik majd a fogyasztói piacon a Zhaoxin KaiXian KX-6000 processzorcsalád. Az asztali számítógépekbe tervezett egységek a VIA Technologies és kínai kormány együttműködésében jöttek létre, és egyelőre meglehetősen keveset lehet tudni róluk.

Alaplapra integrálva lesznek csak elérhetőek a Zhaoxin processzorok Forrás: 二斤自制 / YouTube

A jelek szerint az említett cégek termékeitől eltérően a Zhaoxin processzorok csak alaplapokba integrálva lesznek elérhetőek. Az egyik első piacra kerülő alaplap a Shenzhen Cjoyin Electronics terméke, ITX formatervű, és a KX-U6780A jelzésű processzor van ráforrasztva.

A TSMC 16 nanométeres gyártósorain készülő központi egység 64 bites, nyolcmagos, az órajele 2,7 GHz, a TDP-je 70W, a másodszintű gyorsítótára 8 MB, L3 gyorsítótárral pedig nem rendelkezik.

Teljesítményre állítólag az Intel Core i5-7400 szintjén van.

A processzor egy rejtélyes integrált videovezérlővel is rendelkezik, ami feltehetően valamiféle S3 modellként láthatta meg a napvilágot, a DirectX 11.1 támogatásából ítélve nem mai gyerek.

Az alaplap maximum 64 GB DDR4-3200 memóriát képes fogadni, található rajta egy teljes hosszúságú PCI Express 3.0 foglalat például videokártyának, és egy dedikált port a WLAN-modulnak. Végül érdekes, hogy M.2 formatervű, azonban még SATA protokollos SSD is rögzíthető rá (az NVMe nem támogatott), és a videón látható protípuson van egy SIM-foglalat is.

Az integrált processzoros alaplap nem lesz Kínán kívül kapható, és valószínűleg ott sem arat majd osztatlan siker, részben mivel a TaoBao 4300 jüanos, 189 ezer forintos listaáron hirdeti.

Ennyi pénzből egy kifejezetten kompetens gamer PC gond is nélkül összerakható, abszolút borzalmas a kínai termék ár-érték aránya.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!