Ha kevés a hely a fürdőben, ilyen mosógép segít

LG, F2J5WN4W, mosógép, keskeny, teszt
Sokféle mosásfajtát ismer.
Vágólapra másolva!
Kipróbáltunk egy keskeny mosógépet, hogy megnézzük, a speciális kialakítás hatással van-e a mosás minőségére, illetve, hogy mennyire használható.
Vágólapra másolva!

Annyi más céghez hasonlóan az LG is próbál több lábon állni. E stratégia részeként a dél-koreai cég a televíziók, audio eszközök és telefonok mellett óriási figyelmet fordít a háztartási gépekre is. Azaz a kínálatukban megtalálhatóak például a porszívók, a hűtőszekrények és a mosógépek is. Az LG persze itt sem tudja megtagadni magát, és arra törekszik ebben a sokak által unalmasnak tartott világban is, hogy próbáljon különleges modellekkel előállni, azzal a céllal, hogy a lehető legszélesebb vásárlói réteget próbálja lefedni a termékeikkel. Ezek közé tartozik a megszokottnál vékonyabb F2J5WN4W típusjelzésű készülék is, amit kipróbáltunk, és a következőkben leírjuk e próba tapasztalatait.

Mennyire vékony?

Szemből teljesen úgy néz ki, mint egy hagyományos, átlagos mosógép, azonban, ha oldalról, felülről tekintünk rá, akkor látszik, hogy jóval karcsúbb, mint tradicionális társai. 60 centiméter helyett a mélysége ugyanis csupán 45 centiméter, aminek köszönhetően olyan kis fürdőszobába, konyhába is befér, ahol a hagyományos kialakítású társainak nem jutna elég hely. A súlya viszont nem pille, hiszen 60 kilót nyom, de erre szükség is van, hogy ne repüljön el, vagy pattogjon részeg kenguruként.

A szabadon álló, elöltöltős készülékek csoportját erősíti. Forrás: Origo

A frontfelület felső részének közepén a tárcsa, bal oldalon a mosószer-adagoló, jobb szélen pedig az LCD kijelző kapott helyet. A termékről sajnos hiányoznak a magyar feliratok, de a mellékelt használati utasításban megtalálható, hogy mi, mit jelent.

A külsejében egyébként semmi extrát nem kínál, pont úgy néz ki, mint a legtöbb elöltöltős, szabadon álló mosógép ma.

Használat

A vezérlés a megszokott módon történik, azaz a már említett tárcsa tekergetésével kell kiválasztani a megfelelő programot. Az LCD kijelzőn látjuk, hogy mennyi ideig tart az, hogy mikor fejeződik be, és hogy hány fokon mos a készülék. A programválaszték kellően nagy, hiszen a kínálatban megtalálható az általános, gyors, a sport-, fehér-, színes-, kényes- és gyerekruhákra szabott program is, hogy csak néhányat említsünk. Ráadásul arra is lehetőség van, hogy az alaphelyzetben meglévő 14 program mellé később egy telefon segítségével újakat töltsünk fel.

LG F2J5WN4W mosógép. Forrás: Origo

A termék megkapta az LG által kifejlesztett öndiagnosztika technológiát, azaz, ha valamilyen baja lenne, akkor azt egy kódszámmal képes megjeleníteni a kijelzőn, vagy a mobilra továbbítani. A felhasználónak pedig csak ezt kell közölnie a szervizzel, akik tudni fogják, hogy mi a bibi. Ezzel megúszható, hogy külön ezért ki kelljen küldeni a mosógéphez egy szakembert, amivel egy csomó idő és pénz takarítható meg. A termék rendelkezik egy érdekes, és igen hasznos extrával: A mosási folyamat egy gombnyomással megállítható, és ezután pár másodperc múlva kinyitható az ajtó, és betehető egy-egy olyan ruhadarab, amit elfelejtett az ember beletenni. Sok modernnek mondott mosógépnél még mindig tapasztalható erőteljes ugrálás a centrifugálás során, ám ilyesmivel itt nem találkoztunk.

Utólag feltölthetőek rá újabb programok. Forrás: Origo

A zajszint a hivatalos gyári adatok szerint 55 decibel (mosás) és 74 decibel (centrifugálás), és mi is azt tapasztaltuk, hogy a masina tökéletesen csendesnek távolról sem nevezhető, de azért velőtrázó, zavaró zajongástól sem kell tartani. Nem fog azzal átjönni a szomszéd, hogy vajúdó Godzillákra figyelmeztessen.

Jól mos?

Jöjjön a legfontosabb kérdés, a mosási teljesítményt befolyásolja a vékony kialakítás? Nos, a tapasztalataink szerint a vékony készülékház, és a megszokottnál kisebb dob nincs hatással a mosás minőségére. Jó sáros, koszos ruhákkal tömtük meg többször is: előfordult, hogy pamutot, sportruházatot vagy gyerekcuccokat pakoltunk bele, és minden alkalommal rendesen elvégezte a munkáját, azaz tisztán vettük ki a ruhákat.

Sok mosásfajtát ismer. Forrás: Origo

A centrifuga maximális fordulatszáma 1200 fordulat/perc, ami a világrekordtól messze van, azaz ennél van "gyorsabb" eszköz a piacon. De az is igaz, hogy így is megfelelő teljesítményt produkál, azaz nedvesek, de nem vizesek, csöpögősek voltak az ingek, nadrágok, zoknik és pulóverek. Azt fontos megjegyezni, hogy a termékbe az LG egyik nagy büszkesége, a saját fejlesztésű inverteres Direct Drive motor került, amely különösen megbízhatónak számít, amit elég jól bizonyít, hogy 10 éves garanciát ad rá a vállalat. Mi egyébként működés közben semmilyen anomáliát nem tapasztaltunk, szóval nálunk sem ment tropára, nem füstölt el.

Összegzés

A szokásosnál 30 százalékkal vékonyabb LG F2J5WN4W személyében egy korrekt, jól használható mosógépet ismertünk meg. Az ára körülbelül 100 000 forint, aminél azért vannak lényegesen olcsóbb, de jóval drágább termékek is. A kezelésébe bele lehet jönni egészen hamar, a zajszintje nem vészes, a programkínálat megfelelő és a mosási hatékonyságba sem lehet belekötni.
Még több információ a termékről a saját weboldalán található.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!