Durva bűncselekmények, amiket drónnal követtek el

Drone, drón, bűncselekmények, kamera, drog
Ma már a bűnözők is gyakran használnak drónokat.
Vágólapra másolva!
Amikor a Parrott 2010-ben bemutatta a világ első kicsi, könnyű, bárki által megvehető négyrotoros repülő drónt, az AR Drone-t, még senki sem tudta, hogy ezzel egy veszélyes fegyvert (is) szabadítanak a világra.
Vágólapra másolva!

Azóta ugyanis kiderült, hogy a szabályozás, majd később a hatékony ellenőrzés hiányosságait kihasználva rengetegen súlyod bűncselekmények elkövetésére használják fel ezek a masinákat. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhány sokkoló példát.

Ma már a bűnözők is gyakran használnak drónokat. Forrás: Origo

Nem akarjuk lelőni a poént, de nem lennénk meglepve, ha a cikk elolvasása után többen arra jutnának, hogy egyszerűen be kéne tiltani ezeket az eszközöket!

Heroinfutár

Egyre gyakoribb, hogy a rotoros repülőket használják fel arra, hogy illegálisan juttassanak be csomagot a börtönökbe. Ohióban például az egyik fegyintézetben fényes nappal dobott le egy heroint, dohányt és marihuánát tartalmazó csomagot egy ilyen masina.

Egyre többször használják arra a drónokat, hogy a börtönökbe juttassanak be illegális dolgokat, fegyvert, telefont vagy kábítószert Forrás: Origo

A szállítmány megérkezése után viszont a rabok egymásnak estek, hiszen a címzetten kívül mások is meg akarták kaparintani az értékes "árut". Végül az őröknek kellett beavatkozniuk fegyverekkel a balhéba, és az összes rabot átvizsgálták, aminek biztos sokan nagyon örültek...

PIN kód kukkoló

Ma már rengeteg olyan repülő robot megvásárolható, amely beépített kamerarendszere révén nagy felbontású, remek képminőségű videók elkészítését teszi lehetővé, akár úgy is, hogy ránagyít a témára. És van, aki pont ezt használja ki, egy fifikás bűncselekmény elkövetéséhez. Az egyik ilyen eset az észak-írországi Templepatrickban történt, mikor valaki egy bankautomatából vett fel pénzt, és egy drón a magasból filmezte. Egy szemtanú viszont kiszúrta a dolgot, jelentette a rendőröknek, akik lekapcsolták a "pilótát", és meg is találták a felvételeket a gépen, amin

tisztán látszódott, hogy milyen PIN kódot írt be az illető.

Ennek ismeretében pedig már egyszerű lett volna a bűnözők dolga, hiszen csak el kellett volna lopniuk a bankkártyát, elvágtatni egy ATM-hez, és kiszedni belőle annyi pénzt, amennyit csak tudnak.

Terrorista

Vannak akik nem vacakolnak, és robbanószerkezetet applikálnak a drónokra, hogy aztán megbombázzák vagy kamikazeként belevezessék azokat a célpontba. Ezt a módszert előszeretettel alkalmazzák a terrorszervezetek, illetve olyan bűnszövetkezetek a közel-keleten, valamint Dél- és Közép-Amerikában, amelyek reguláris haderők ellen vívnak magánháborúkat.

Csempész

Ausztráliában többször is előfordult, hogy mikor nagy teherszállító hajókat át akartak vizsgálni a kikötői hatóságok és vámtisztek, akkor hirtelen drónok jelentek meg, amelyek látszólag érthetetlen okból zavart keltettek egy közeli ponton. Ilyenkor odasereglett mindenki, hogy megnézzék, mi is történik, és ez idő alatt a csempészek viszonylag nyugiban ki tudták pakolni a szállítmányukat a konténerükből. Tehát itt maga a drón papíron semmi rosszat nem követett el, viszont arra felhasználták, hogy bűncselekményről vonják el vele a figyelmet.

Ezzel a madárral metamfetamint próbáltak csempészni, de a hatóságok lekapták az égből Forrás: Origo

Nudikukkoló zsarolóknak

Arra is volt már példa, hogy drónokkal repültek egy zárt kert vagy terület fölé, ahol éppen meztelenül napoztak hölgyek és/vagy urak. A magasból felvételeket készítettek róluk, amikkel aztán bekopogtak, és megfenyegették a "szereplőket", hogy ha nem fizetnek, akkor nyilvánosságra hozzák az intim anyagokat.

Felderítő

Biztos mindenkinek megvan a jelenet a Reszkessetek betörők! című monumentális alkotásból, mikor Joe Pesci és kőbuta betörőtársa felderítőútra indulnak, hogy kiválasszák a "zsákmányt". Nos, van, aki erre a feladatra már nem humán erőforrást, hanem drónokat alkalmaz! Az Egyesült Államokban a közelmúltban bukott le egy banda, amelyik apró repülő robotokkal térképezte fel a házakat. Még azt is meg tudták állapítani a madárka által rögzített remek képminőségű videóknak köszönhetően, hogy melyek az ingatlanok gyenge pontjai. Az egyik esetben konkrétan kiszúrták, hogy az emeleti fürdőszoba ablaka nem záródik jól, és onnan támadtak végül.

Szavazzon!

Ön szerint be kéne tiltani a drónok forgalmazását?

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!