Bezárja a botránycégét az Avast

avast avg
Vágólapra másolva!
Állítólag jogszerűen történt a felhasználói adatgyűjtés.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben két jelentős botrány is kitört az Avast háza táján: először az ingyenes böngészőkiegészítőiről, majd az ingyenes vírusirtójáról is kiderült, hogy azok hazatelefonálják a felhasználók böngészési szokásait és böngészési történetét. Az adatok a 2015-ben létrehozott Jumpshot leánycégénél landoltak, amely rendezni és anonimizálni próbálta az adatokat, hogy aztán piackutatási célokra árulja azokat.

Forrás: Avast

Az első botrány idején az Avast nem igazán kívánta kommentálni a helyzetet, ám eltávolította az érintett bővítményeiből a szükségtelen adatgyűjtést, és feltehetően remélte, hogy gyorsan elfelejtődik az ügy. A második botrány már sokkal nagyobb vihart kavart, a médiabeszámolókra válaszul a vállalat eddig némi mellébeszéléssel maszatolgatott, állítása szerint az adatgyűjtést technikailag legálisan végezte.

A Reuters beszámolója szerint most radikális fordulat történt az ügyben: az Avast csütörtökön

bejelentette a Jumpshot teljes bezárását.

A vállalat szerint számára mindig a felhasználók védelme az első számú prioritás, bármely ezzel ellentétes tevékenység elfogadhatatlan. A Jumpshot leállítására hivatalosan azért kerül sor, mert nem illeszkedik bele az Avast 2020-as és azon túli terveibe. A leánycégnek San Franciscóban van a székhelye, világszerte öt irodával rendelkezik, a felszámolása állítólag munkahelyek százainak a megszüntetésével járhat.

Az Avast azonnali hatállyal elvágta a leánycégét a vírusirtója által begyűjtött adatok fogadásától, ebből ítélve a Jumpshot már jelenleg is gyakorlatilag halott, hiszen az adatok nélkül nem képes működni.

Jelen pillanatban nem világosak az Avast botrányainak okozati összefüggései. Elképzelhető, hogy a botrányokra válaszul, a központi üzletének védelme érdekében zárja be a Jumpshotot, ez érthető volna. Másrészt viszont nem kizárt, hogy már korábban meghozta a Jumpshot bezárásával kapcsolatos döntést, erről értesültek a leánycég egyes alkalmazottai, és valaki bosszúból szivárogtatott ki információkat a tevékenységéről a sajtónak.

Talán sosem tudjuk meg, hogy mi az igazság, az Avast egyelőre nem kíván többet mondani az ügy kapcsán.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!