Most épp Chrome-kiegészítőkkel lopnák meg

laptop notebook internet browsing coffee shop böngészés kávézó
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Felfüggesztette a fizetős bővítmények kiadását a Google.
Vágólapra másolva!

A böngészőkiegészítők letöltésére kitalált hivatalos webhelyeket tipikusan bővítményáruházaknak szoktuk nevezni. Ez szigorúan véve pontatlan, a kifejezés kizárólag a Chrome webáruház esetében igaz: az összes közül csak ez teszi lehetővé a fizetős bővítmények forgalmazását, a többiben nincs mód a nem ingyen letölthető beépülők kiadására.

A kép csak illusztráció Forrás: Bruce Mars / Pexels

Egy tavalyi év közepén elvégzett kutatás szerint a Chrome webáruház bővítményeinek 8,9 százaléka fizetős, ezek az összes bővítménytelepítés 2,6 százalékát teszik ki. A számok sokak számára meglepetést jelenthetnek, mi sem is emlékszünk rá, hogy az évek során valaha belebotlottunk volna akár egyetlen fizetős kiegészítőbe is.

Ettől függetlenül ilyenek léteznek, az elmúlt hetekben pedig a csalók is felfedezték ezeket, és óriási mennyiségű rosszindulatú kiegészítőt kezdtek el feltölteni a boltba, hogy megkárosítsák a jóhiszemű internetezőket.

A hirtelen kitört járvány hatására a Google átmenetileg letiltotta a meglévő fizetős bővítmények frissítését, továbbá az újabbak publikálását.

A vállalat reményei szerint rövid időn belül sikerülhet valamiféle többé-kevésbé működőképes megoldást találni a rosszindulatú bővítmények kiszűrésére, hogy ne érje túlságosan nagy kár a fizetős beépülők készítőit.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!