Zseniális magyar fejlesztésekkel forradalmasítanák a növénytermesztést

búza, mező, IT, fejlesztés
Vágólapra másolva!
A szegedi Gremon Systems olyan technológiákat fejleszt, amellyel csökkenthetőek a költségek, a terhelés és nő a termelékenység.
Vágólapra másolva!

Amikor a számos érdekes startupot felvonultató Fruit Logistica kiállítás honlapját böngésztük a TechBázis központjában, megakadt a tekintetünk egy magyar cégen. A Gremon Systems az egész expó egyik legérdekesebb kiállítójának tűnt számunkra, egy olyan cégnek, amely futurisztikus technológiák fejlesztésével forradalmasítaná a mezőgazdaságot.

Fiatal vállalat komoly célokkal

2013-ban a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának spin-off vállalataként alapították Szegeden, évtizedes tapasztalattal rendelkező kertész szakemberek támogatásával. A Gremon Systems munkatársainak a szeme előtt az első pillanattól kezdve ott lebegett a kitűzött cél: Olyan informatikai megoldásokkal akartak előállni, amelyek segítik a mezőgazdaság szektor szereplőit az erőforrásaik jobb kihasználásában, amely csökkenti a környezeti terhelést, jelentős költségmegtakarítást és ezáltal magasabb jövedelmezőséget eredményez, ami végső soron lehetővé teszi a hozam növelését.

Hogy működik?

A Gremon Systems megoldásai teljesen saját fejlesztésű integrált felhőalapú szoftverekre, illetve ezeket futtató hardverekre, és érzékelőkre épülnek. Az eszközöket a vállalat munkatársai a terepen, tehát a termőhelyeken telepítik, ezt követően pedig ezek segítségével adatokat gyűjtenek a környezeti viszonyokról, azok változásairól, a növényekről és a dolgozók tevékenységéről egyaránt. A kapott adatokat adatfelhőbe és/vagy egy helyi szerverre továbbítják, amelyeket aztán a Gremon Systems szoftverei dolgoznak fel. Ezt követően pedig minden információ, amely döntéshozatal szempontjából szükséges lehet a Gremon termékek kijelzőjén jelenik meg, egy jól áttekinthető, grafikus kezelőfelületen. Ebből következik, hogy a felhasználóbarát használatra is kiemelt figyelmet fordítottak, ami kulcsfontosságú lehet a sikerhez vezető úton.

Forrás: Origo

Nézzünk egy-két konkrét példát arra, hogy milyen ötletekkel állt elő ez a magyar vállalkozás!

Trutina

A Trutina és Trutina Soil nevű termékük fő feladata, hogy növényekkel kapcsolatos adatok összegyűjtésével, elemzésével és kiértékelésével segítse a termelőket a helyes döntések meghozatalában. A biomassza mérése például 1 grammos pontossággal történik, az öntözés nyilvántartásával pedig

akár 15 százaléknyi víz és műtrágya is megtakarítható.

A rendszer kompatibilis az okostelefonokkal, így a kapott adatok akár megjelenhetnek azonnal egy mobil képernyőjén is. Emellett arra is van mód, hogy ha bizonyos értékek egy előre meghatározott szint alá csökkennek, akkor a felhasználók arról értesítést kapjanak. Maguk a mérőberendezések egyszerűen telepíthetőek, és a használatukkal növelhető a hozam úgy, hogy jobb lesz a termékek minősége is.

Crop monitor

A Gremon Systems Crop monitor nevű megoldása alkalmas a szárátmérő, a heti növekedés és a virágzó fürt távolságának pontos mérésére. Emellett lehetővé teszi a virágok, bekötött bogyók és levelek számának, illetve ez utóbbiak esetében a méretüknek pontos nyilvántartását is.
A kapott adatokat a szoftver természetesen elraktározza egy világ bármely pontjáról elérhető rendszerben, így azok visszakereshetőek, és ennek révén megfigyelhető, hogy bizonyos időszakokban hogyan fejlődtek a növények. A növényszárak QR kóddal történő megjelölése révén az azonosításuk rendkívül egyszerűvé, és biztonságossá válik.

Insight Manager

Az Insight Manager nevű komplex szoftver segítségével a megszokottnál jobban átláthatóvá válik a munkavégzés hatékonysága, a dolgozók teljesítménye, sőt az általuk felismert és jelzett rendellenességekről, így például az alapanyaghiányról, a növényvédelmi problémákról, káreseményekről vagy akár a nyersanyagok hiányáról is azonnal információ szerezhető. Valamint természetesen az ilyen jellegű adatok eltárolása és visszakereshetősége is megoldott.

A Insight Manager lehetővé teszi szofisztikált, minden részletre kiterjedő statisztikák elkészítését és prezentálását. A vezető beosztású döntéshozók az applikáció révén nyomon követhetik a beosztottak mozgását, és üzeneteket is fogadhatnak tőlük, valamint nagyobb csapatok irányítása is lehetségessé válik egyetlen eszközzel. Az adminisztrációval digitalizációs folyamatok révén pedig rengeteg idő és pénz takarítható meg.

Végszó

Ez a néhány példa is tökéletesen bebizonyítja, hogy az informatikai technológiáknak is van keresni valójuk a mezőgazdasági szektorokban is. Jó látni, hogy a magyar cégek tudnak és akarnak is versenyképes, előremutató megoldásokkal előállni, amelyek az egyre élesebbé váló globális versenyben is megállják a helyüket. A Gremon Systems jó példa lehet mindenki számára, hogy szakértelemmel, jó ötletekkel és stabil, sokoldalú termékkel lehet sikereket elérni, és hogy ezen a területen is van igény az innovációra és az újdonságokra.

A Gremon Systems standja a Fruit Logistica kiállításon itt található majd: Hall 8.1 / A-31

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!