Kiválóan manőverezik a galambdrón

stanford egyetem drón galamb madár
A galambok által inspirált prototípus drón
Vágólapra másolva!
Az úttörő kutatás a specializált drónok piacát is megreformálhatja.
Vágólapra másolva!

A drón kifejezés hallatán a többség lelki szemei előtt egy kvadrokopter tűnik fel, azonban léteznek helikopterek helyett inkább sugárhatású repülőkre emlékeztető modellek is, a hadászatban ezeket használják felderítési és bombázási célokra. A fogyasztói piacra ez a formaterv nem tört be, hiszen túlságosan drágák lennének az efféle eszközök, plusz az egy helyben lebegni képes kvadrokopterek a legtöbb célra praktikusabbak náluk.

A galambok által inspirált prototípus drón Forrás: Stanford Egyetem

A Stanford Egyetem kutatói egy ideje a repülőgépes jellegű drónok működésének továbbfejlesztésével foglalkoznak, a munkájuk kiindulási pontjaként a galambok szolgáltak. A szárnyfelépítésük és a repülési jellegzetességeik tanulmányozása után a kutatók képesek voltak készíteni egy tökéletesen működőképes, propelleres meghajtású minidrónt, amelynek a szárnyain szó szerint madártollak vannak, és a kiváló manőverezés érdekében ugyanúgy képes változtatni a szárnyainak formáját, mint a galambok.

A kutatók munkája lehetővé teheti a hadászatban használt formatervű drónok terjedését a fogyasztói piacon, továbbá úttörő a madarak repülésének megértésében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!