Az LG is megmutatta a tévézés jövőjét Las Vegasban

Lg, CES, CES 2020, Las Vegas, tévé, OLED
Vágólapra másolva!
A közelmúltban került megrendezésre az év egyik legfontosabb, legnagyobb szabású technológiai tematikájú eseménye, a Las Vegas-i CES. Itt hagyományosan elképesztő méretű és kialakítású standokon mutatják be a telekommunikációs, IT, jármű, vagy épp a szórakoztatóelektronikai iparág meghatározó képviselői az adott évre szánt újdonságaikat, valamint az évek óta irtózatos pénzekből fejlesztett exkluzív megoldásaikat. 
Vágólapra másolva!

Az eseményen tradicionálisan kiemelt szerepet kapnak a televíziók, illetve a különféle futurisztikus megjelenítő eszközök. Ezek piaca egyrészt még mindig gigantikusan nagy, tehát nagyon fontosak, másrészt pedig iszonyú látványosak, ezáltal kiválóan képesek demonstrálni az egyes cégekben rejlő erőt. A szektor egyik leginnovatívabb képviselője évek óta az LG. A dél-koreai gigakonszerntől joggal lehetett várni, hogy 2020-ban is olyan termékekkel és technológiákkal állnak elő, amelyek megmutatják, hogy milyen a televíziózás jelene és jövője. És nem is okoztak csalódást!

OLED, OLED, OLED és OLED

Az LG hat évvel ezelőtt mondott egy "all in"-t, hiszen a konszern minden más riválisával ellentétben úgy döntött, hogy lát fantáziát az OLED képalkotási eljárásban. Egészen döbbenetes mennyiségű pénzt költöttek fejlesztésekre és gyártóüzemek létrehozására, de megérte a dolog. A technológia ugyanis a jól bevált LCD-hez képest számos előnyt kínál, ilyen például, hogy lehetővé teszi a tökéletes, 0 nit fényerejű fekete, és ezáltal a tökéletes kontrasztarány megteremtését. Valamint az egyszerűbb szendvicsszerkezet révén a megszokottnál sokkal vékonyabb, sőt akár

hajlítható képernyők előállítására is mód nyílik.

Mostanra már ott tartunk, hogy a felső, tehát a drága modellek kategóriájában az OLED eljárás uralkodónak számít, és jelenleg már több mint 17 különféle világcég kínálatában találhatóak meg az ilyen televíziók. Úgy, hogy a kijelzőt mindenkinek az LG szállítja.

Elképesztő, OLED tévékből összeállított installáció fogadta az LG standjára látogatókat Forrás: Origo

Bejött tehát a konszern számítása, monopolhelyzetben vannak ezen a téren, ami számukra nyerő állapot. Ugyan másnak is adnak el panelt, de az LG saját maga is fejleszt és gyárt OLED tévéket, sőt a vállalat arra törekszik, hogy e téren piacvezető legyen, hiszen ez egyben azt is jelenti, hogy a legnagyobb tudású, legdrágább termékek ligájában is ők az elsők. Ennek érdekében mindenki másnál több új OLED televíziót mutattak be a CES 2020 kiállításon, amelyek között akadnak egészen szürreálisan futurisztikus darabok is. A szokásoknak megfelelően a cég egy hatalmas installációval dobta fel standját, ami formára hajlított OLED kijelzőkből állt, és gyönyörű természeti képeket, videókat jelenített meg, amik az arra haladó nézelődőket megállásra és az LG stand felé történő irányváltásra is késztették.

Függönyként tekeredő tévék

A CES 2020 kiállítás nagy sztárjai voltak azok a feltekerhető tévék is, amelyek kikapcsolt állapotban egy fektetett hasábszerű dobozban pihennek, ám egy gombnyomásra képesek onnan előkunkorodni. Ennek korábbi verzióját láttuk már korábban, de most már az is biztosnak látszik, hogy idén a boltokba kerülnek az első ilyen televíziók.

A feltekerhető és legördülő OLED modellek a tévézés új korszakát hozhatják el Forrás: Origo

Ráadásul az LG csavart egyet a dolgon, mégpedig nem is kicsit! Megalkottak ugyanis egy olyan készüléket, amelyet a plafonra kell szerelni, tehát a kijelző a magasból ereszkedik alá, mint egy vászon vagy egy függöny. Ez működés közben egészen döbbenetes hatást kelt, az ember szó szerint úgy érzi magát, mintha egy sci-fi film forgatásának közepére cseppent volna.

"Kis" OLED tévék

Az expón bejelentettek még egy nagyon komoly újdonságot, amely kicsit elveszett az óriási, csilivili modellek között, de legalább olyan fontos, mint azok. Az LG ugyanis közölte, hogy annyi év várakozás után végre tényleg elérhetővé teszi a minden korábbinál kisebb, 48 inches képátlóval bíró OLED televíziókat. A kisebb képátló pedig alacsonyabb árat jelent, szóval jönnek az olcsóbb OLED tévék, ami nagyszerű hír!

8K OLED

Az LG is elkötelezte magát az extrémen nagy felbontás mellett, legalábbis erre utal, hogy a vállalat több 8K OLED televíziót is kiállított a világ egyik legnagyobb techszakkiállításán. A 77 és 85 inches, tehát hatalmas képátlóval bíró óriási modellek maximális felbontása 7680 × 4320 képpont, ami négyszer több, mint a már szintén remeknek számító 4K. Ezek a termékek megkapták az LG speciális képfeldolgozó processzorát is, amely tartalmazza többek között az úgynevezett felskálázás funkciót. Ez egy varázslatos algoritmus, amely mesterséges intelligencia, gépi tanulás, és egy gigantikus méretű adatbázis segítségével varázsol pixeleket a semmiből, és teremti meg a 8K illúzióját, még akkor is, ha a forrásanyag alacsonyabb részletességű. És ez a dolog nem humbug, hanem meggyőződhettünk róla, hogy a valóságban is működik. A végeredmény persze nem lesz tökéletesen olyan, mint egy natív 8K állomány esetén, de megközelíti azt, és már ez is nagy szó, hiszen így ki lehet használni a 8K tévékben rejlő erőt!

Különleges 4K modellek

A hagyományos 4K OLED modelleket sem hanyagolja, hiszen a korábbi években már megismert B és C sorozatok újabb családtagokkal bővülnek idén. És ugyanezt mondhatjuk el az LG egyik nagy fegyveréről a Wallpaper, azaz tapétatévéről is, amelynél az elektronika egy különálló, hangrendszerként is funkcionáló dobozban kapott helyet. Ennek köszönhetően maga a képernyő vékonyabb, mint egy okostelefon, és hézagmentesen simul a falra. Lenyűgöző! Emellett az LG 2020-ban egy új termékvonalat is elindít a Gallery televíziók személyében. Ezeket minimalista dizájn és ultravékony kialakítás jellemzi. A készülékekhez mellékelt, egyedi tervezésű tartókonzol révén pedig teljes mértékben a falra simulnak, és olyan hatást keltenek, mintha egy kép lógna a falon. Ezáltal pedig gyakorlatilag egyfajta műalkotásként is gazdagíthatják a belső teret, legalábbis az LG álláspontja szerint.

Az LG Gallery OLED tévék új termékkategóriaként bukkantak fel Forrás: Origo

Az LG volt az első olyan gyártó, amelynél megjelentek a NVIDIA G-Sync kompatibilis tévék, azaz támogatják a változó képfrissítési ráta funkciót, ami a játékosoknak lehet fontos, nekik viszont nagyon! A cég a sikert látva ezt a szolgáltatást 12 idei OLED modellben teszi elérhetővé, tehát ezen modellek már úgynevezett gamer televízióként is használhatóak.

NanoCell 8K

Az LG azt is nyilvánvalóvá tette a kiállításon, hogy továbbra sem engedte el a LED LCD technológiát. Sőt, ezen a téren is saját útjukat járják, hiszen az úgynevezett NanoCell technológiával csak ők foglalkoznak.

A nanocellás technológiát sem engedi el a konszern, sőt jönnek a 8K LG NanoCell tévék! Forrás: Origo

E modelleknél a képernyő külső, néző felé eső részére integrálnak egy nagyon vékony filmet, amely rettenetesen kicsi, 1 nanométeres átlátszó kristályokat, úgynevezett nanocellákat tartalmaz. E filmréteg pedig növeli a fényerőt, jó hatással van a fogyasztásra, tisztábbá és színpontosabbá teszi a látott képet, ráadásul még a betekintési szögre is jó hatással van. Az újdonság az, hogy idén érkeznek a 8K felbontású NanoCell televíziók, tehát az LG két irányból támadja a piackutatók szerint idén már látványos erősödésnek induló szegmenst.

Erődemonstráció?

Az LG brutális méretű, fantasztikus OLED installációval felturbózott standját, és a rengeteg extra modellt tartalmazó termékválasztékot látva nem is lehet kérdés, hogy a dél-koreai cég kőkemény erődemonstrációt tartott Fortuna Fővárosában. Az új modellekre persze még egy kicsit várni kell, és az áruk sem lesz első körben kifejezetten alacsony, de hát amióta világ a világ minden innovatív termék ezt az utat járta be. A lényeg az, hogy belekóstolhattunk abba, hogy milyen is lesz a jövő, és amit láttunk, az kifejezetten tetszett!

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!