Újpest tarolt a First LEGO League elődöntőjén

hello world epam first lego league fll
First LEGO League budapesti elődöntő
Vágólapra másolva!
A Homoktövis Általános Iskolához köthető csapatok domináltak a FIRST LEGO League budapesti regionális döntőjén. A robotfutamokat több ezren tekintették meg a helyszínen.
Vágólapra másolva!

Hatalmas, a robotika és a modern innovációk iránt érdeklődő tömeget vonzott Budapest eddigi legnagyobb robotrendezvénye, ahol egyidőben három különböző robotversenyt rendeztek. Az EPAM szakmai támogatásával megvalósuló A Jövő Iskolája adott helyszínt a nemzetközi FIRST LEGO League regionális döntőjének, a tíz éven aluli korosztálynak szóló FIRST LEGO League Junior Budapesti kiállításának, valamint a RoboLabor Országos Robotszumó Bajnokság HelloWorld Kupájának is.

First LEGO League budapesti elődöntő Forrás: Hello World

A több mint 40 csapatból végül kettő jutott tovább a 2020. február elején megrendezendő kraśniki közép-európai FIRST LEGO League elődöntőbe, ahonnan egészen a detroiti világdöntőig is eljuthatnak a csapatok.

A budapesti regionális forduló első helyét a Homoktövis Általános Iskola HTRoboTeam csapata szerezte meg (a csapat tagjai: Aliczki Adrienn, Aliczki András, Happ Gergő, Happ Réka, Sándor Bence, Sándor Máté, Tür Adrienn, Türk Roland, Sándor Viktor, Bártfai Katalin és Borsi Ágnes), míg a második továbbjutó helyen a szintén Homoktövises gyökerekkel rendelkező TövisASAP jutott tovább (a csapat tagjai: Kiss Boglárka, Faragó Luca, Faragó Tamás, Berczik Attila, H. Kiss Ruben, Kajzinger Anna, Berczik Dávid, Töreky Gergely, Faragó Attila, László Noémi, Berczik Márton, Kiss Zoltán, Kiss Bálint).

Szintén jól szerepelt a Homoktövis Általános Iskola HomoSAPiens csapata, amely a legjobb kutatás díjával távozhatott, illetve a csoportmunka kategóriában győzedelmeskedő Karinthy cSAPat (Karinthy Frigyes Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola), a Kastelydombi NYK cSAPat (Kastélydombi Általános Iskola) pedig a zsűri különdíjával távozhatott. A legjobb robotdesign díjat a TövisASAP érdemelte ki, míg a robotfutamokban a legjobbnak a HTRoboTeam bizonyult. A verseny végeredménye a Hands on Technology oldalán olvasható.

Budapest eddigi legnagyobb robotrendezvényéhez méltóan hatalmas tömeget vonzott a Jövő Iskolája rendezvény, hiszen közel 4500 ember tekintette meg a versenyek izgalmait a helyszínen. A látogatókat ingyenes robotikai és programozó workshopok várták, az EPAM standjánál ráadásul a legkisebbek is kipróbálhatták a robotvezérlést.

„Gyerekkorban mindenki szeret játszani. Az a játék, amit a versenyen résztvevői LEGO elemekkel és a programozással csináltak, ugyanakkor nagyon komplex problémamegoldást igényel. A készségek, amelyekre ezen a versenyen is szükség volt elsősorban a kreativitás, az algoritmikus gondolkodás, a prezentációs készség, és persze a csapatmunka. Fontos látni, hogy ezek pontosan ugyanazok a tényezők, amelyek már ma is, de a jövőben még inkább meghatározók lesznek a munkaerőpiacon." - mondta Bozsó Attila, az EPAM regionális igazgatója.

Az Essort Robotics, a Revolution Robotics és a Rescube csapata emellett a helyszínen bemutatta, hogy mi minden szükséges egy fejlett robot megépítéséhez, az UPRA csapata megmutatta, hogy miként lehet műszereket küldeni a sztratoszférába, az Ultimaspace pedig egyenesen a világűrig merészkedett ki mikrovezérlőivel. A látogatók emellett a Funside, a Bookr és a Plukkido standjánál ismerkedhettek a játékos neveléssel és oktatással, míg a MindRove gondolattal irányítható számítógéppel érkezett a Jövő Iskolájába.

Az első tíz helyezett csapat:

  1. HTRoboTeam [Homoktövis Általános Iskola] – 192 pont
  2. TövisASAP [Töviscsapat Robotika Műhely] – 188 pont
  3. Megyeri RobotcSAPat [Megyeri úti Általános Iskola] – 163 pont
  4. Team Matrix [Illyés Gyula Gimnázium] – 155 pont
  5. Kastelydombi NYK cSAPat [Kastélydombi Általános Iskola] – 146 pont
  6. Karinthy cSAPat [Karinthy Frigyes Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola] – 144 pont
  7. HomoSAPiens [Homoktövis Általános Iskola] – 126 pont
  8. ORKA Junior [Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium] – 120 pont
  9. SAPka [Kempelen Farkas Gimnázium] – 113 pont
  10. BabitSAPps [Babits Mihály Gimnázium] – 109 pont

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!