A mobiljuk menthetné meg a gyalogosokat a gázolástól

viziblezone
Viziblezone
Vágólapra másolva!
Figyelmeztetné a sofőrt az autó a láthatatlan járókelőkre.
Vágólapra másolva!

Óriási fejlődésen mentek keresztül az elmúlt évtizedben az autók biztonsági rendszerei, a modern kocsik ideális esetben képesek lefékezni, hogy ne gázolják el a gyalogosokat. Ettől függetlenül főként a városokban rengeteg olyan helyzet adódhat, mikor a szenzoraik nem képesek időben felfedezni a járókelőket, például valamiféle akadályok eltakarhatják azokat.

Ezen problémakör megoldására fejlesztett egy ki egy új védelmi koncepciót a Viziblezone startup, a vállalat a gyalogosok mobiljait, továbbá az autók fedélzeti számítógépeit, vagy az autókhoz kapcsolt okostelefonokat használná.

A lényege, hogy a gyalogosok mobiljai folyamatosan jeleket sugároznának, a közelben lévő autók ezeket érzékelnék, majd a gyalogosról és a sofőrről összeállított profilok, az egymáshoz képesti pozíciók és az útviszonyok figyelembevételével a rendszer kiértékelné, hogy

mekkora a gázolás valószínűsége.

Az ötlet kiváló, de nagy szépséghibája, hogy a működéséhez a gyalogosoknak telepíteniük kell egy appot a mobiljukra, ami ráadásul erősen merítené a telefonjaik akkuját.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!