Jöhet a gondolatsebességű gépelés?

charachorder billentyűzet klaviatúra
CharaChorder
Vágólapra másolva!
Radikálisan új klaviatúrával tennék lehetővé a mutatványt.
Vágólapra másolva!

A billentyűzeteket ugyan nem specifikusan a rendkívül gyors gépelést szem előtt tartva alakították ki, azonban a vakon gépelni tudók így is boszorkányos tempóban tudnak dolgozni rajtuk. A többségben valószínűleg fel sem merült, hogy egyesek nem tartják elég jónak a megoldást, azonban az amerikai CharaChorder startup egy olyan eszközön dolgozik, amellyel körülbelül gondolati sebességgel lehet gépelni.

CharaChorder Forrás: CharaChorder

Az azonos névre keresztelt terméke egyáltalán nem hasonlít egy billentyűzetre: két darab, marokba fogható perifériából áll, amelyeken a gamepadeken megszokott, négyirányú karokhoz hasonló kapcsolók vannak, mind a kettőn kilenc darab.

Ezekből a kapcsolókból kettő-kettő az egérmutató és az egérkattintások kezelésére, továbbá az ESC és a Windows gombok elérésére van fenntartva, így ha jól értjük a helyzetet, akkor ténylegesen 56 irány áll rendelkezésre a betűk, számok, különleges karakterek, vagy funkciók kezelésére.

CharaChorder Forrás: CharaChorder

A gépelés úgy történik, hogy a megfelelő kapcsolókat a megfelelő irányba kell pöckölni az ujjvégekkel, a startup szerint átlagosan akár 300 szó / perces (WPM) sebességgel is lehet gépelni vele.

Összehasonlítási alapul a kézírás sebessége átlagosan olyan 13, a normál billentyűzeten való gépelés 40, az élőbeszéd 150, az olvasás pedig 250 szó / perces sebességgel történik. Ezek az értékek az angol nyelvre vonatkoznak, az átlagok nyelvenként eltérőek.

Ha minden jól megy, akkor a 200 dolláros CharaChorder forgalmazása decemberben kezdődhet meg.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!