Megvillantotta a videokártyáját az Intel

intel we dg1-sdv videokártya grafikus kártya
Intel Xe DG1-SDV
Vágólapra másolva!
Egy kicsit többet is elárulhatott volna a termékről.
Vágólapra másolva!

Nehéz helyzetbe került a Consumer Electronics Show-n az Intel, hiszen a rivális AMD bemutatta a laptopos Core processzoraira különösen veszélyes Ryzen 4000 mobil központi egységeit, ráadásul még egy középkategóriás videokártyával is elő tudott állni. A cégnek nem sikerült mivel visszavágnia, a pletykák alapján az idén piacra kerülő, első dedikált videokártyái elég nagy bajban vannak, az asztali számítógépes processzorainak bemutatását pedig el kellett halasztania. A helyzetre az Intel marketinges stratégiái azzal válaszoltak, hogy bejelentettek pár dolgot a CES-en, de semmi érdekeset sem árultak el róluk.

Intel Xe DG1-SDV Forrás: Intel

Éppen azért is nem foglalkoztunk eddig a hírrel, hogy az Intel élőben demonstrálta az egyik videokártyáját. Az Xe DG1-SDV névre keresztelt modell még csak egy prototípus, és lényegében annyi történt a sajtóeseményen, hogy meg lehetett tekinteni egy számítógép üveg oldalfalán keresztül a hardvert, továbbá az Intel futtatott néhány kevésbé gépigényes játékot rajta, Full HD felbontásban, de nem maximum grafikai beállítások mellett.

Intel Xe DG1-SDV Forrás: Intel

Nem világos, hogy a „nem maximum" alatt mit kell érteni, és a konkrét képkockasebességeket is titkolta az Intel, de a helyszíni beszámolók alapján például a Warframe-mel még így is láthatóan küszködött a grafikus vezérlő, helyenként szemmel láthatóak bezuhant az FPS. Ebből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, valószínűleg óriási mennyiségű munkát kell még elvégezni a driveren, mire az képes lesz kihozni a legtöbbet a grafikus kártyából.

Intel Xe DG1-SDV Forrás: Intel

Annyi biztos, hogy a prototípus videokártya kifejezetten rövidke, és külső tápellátást sem igényel, azaz legfeljebb 75W a fogyasztása. Ebből sejthetően még ha sikerül is kihozni belőle a maximumot egy jó meghajtóval, alsó-középkategóriás teljesítménynél többre semmiképp sem érdemes számítani tőle.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!