Késhetnek az Intel idei processzorai

intel core i9-9900k processzor cpu
Ilyen látványos dobozban kerül piacra az Intel Core i9-9900K
Vágólapra másolva!
Állítólag túlságosan sokat fogyaszt a csúcs Core i9.
Vágólapra másolva!

Az AMD-vel ellentétben az Intel nem tett ki magáért a CES-en, a kettéhajlítható kijelzős laptopon kívül semmi érdekességgel sem tudott szolgálni. A német Computerbase szerint eredetileg az volt a terv, hogy a vállalat bejelenti a legújabb, asztali számítógépekbe szánt alaplapi lapkakészleteit és processzorait az eseményen, ám ehhez képest említést sem tett ezekről.

A kép csak illusztráció Forrás: Intel

Belsős források szerint az alaplapgyártók rendkívül elégedetlenek emiatt az Intellel, hiszen készen állnak az első alaplapcsaládjaik az új processzorokhoz: szerették volna ezeket bejelenteni és kiállítani a CES-en, aztán pedig februárban piacra dobni azokat.

Ez a terv füstbe ment, helyette talán április vagy május környékén történhet meg a tizedik generációs, még mindig 14 nanométeres Core processzorok, és persze a hozzájuk tartozó alaplapok bejelentése.

A csúszás egyik fő okát állítólag az jelenti, hogy az Intel szeretné a tíz magot és húsz futtatói szálat kínáló Core i9-10900K csúcsprocesszort egyértelműen gyorsabbá tenni játékokban a jelenleg kapható, nyolcmagos és tizenhat futtatói szálas Core i9-9900K modelljénél.

Ezt sikerült is elérnie, azonban a magszám és a működési frekvencia emelése miatt az elvileg 125W TDP-vel rendelkező termék fogyasztása a legrosszabb esetben

300W környékére kúszhat, ami túlságosan magas.

Összehasonlítási alapul a 95W TDP-jű Intel Core i9-9900K csúcsfogyasztása az AnandTech mérései szerint olyan 168 watt, míg a 32 magos és 64 szálas, 280W TDP-jű AMD Ryzen Threadripper 3970X 287 wattot vesz fel a legrosszabb esetben.

Ha minden igaz, akkor az Intel épp finomhangolja a terméket, hogy sikerüljön leszorítani a fogyasztását és melegedését, miközben az elődjéhez képest elégséges mértékű marad a teljesítménybeli előnye.

A helyzet tisztázása érdekében a wattban kifejezett TDP (Thermal Design Power) nem a processzorok fogyasztását jelenti, hanem arra a hűtési teljesítményre utal, amely szükséges a hőmérsékletük megfelelő szinten tartásához. Az AMD és az Intel ráadásul máshogy adják meg az értéket, így az Intel esetében a TDP egyes esetekben masszívan alacsonyabb lehet a processzorok maximum fogyasztásánál, míg az AMD-nél a TDP és a fogyasztás általában egy ligában vannak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!