Idén betör a laptopokba az AMD Ryzen

amd ryzen 4000 laptop notebook processzor cpu
AMD Ryzen 4000 laptopos processzor
Vágólapra másolva!
Bemutatta a legújabb, Intel-verő felhozatalát a vállalat.
Vágólapra másolva!

Nem csak a laptopos és asztali számítógépes verzióban is elérhetővé váló Radeon RX 5600 XT grafikus vezérlőjével villogott a CES 2020-on az AMD, valójában egy ennél sokkal fontosabb termékcsaládról is lerántotta a leplet: a következő hetekben feltűnnek majd az első AMD Ryzen 4000 szériás processzorokat használó laptopok a piacon.

AMD Ryzen 4000 laptopos processzor Forrás: AMD

Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy a közismert laptopgyártók mindegyike erős érdeklődést mutat a termékek iránt, azaz 2020 lehet az év, mikor az AMD az asztali számítógépes piac után

a laptopos fronton is keményen befűt az Intel talpa alá.

Nem véletlenül, a Ryzen 4000 széria megkapta a Zen 2 architektúrát, így az elődjénél számottevően jobb teljesítménnyel és energiahatékonysággal rendelkezik. A család tagjai az egyszálas programfuttatási teljesítményben elvileg teljesen egy szinten vannak a rivális Intel Core termékekkel, míg a többszálas teljesítményben számottevően gyorsabbnak bizonyulhatnak.

A laptopokba szánt AMD Ryzen 4000U széria tagjai Forrás: AMD

A laptopos Ryzen 4000 termékcsalád tagjai Radeon Vega integrált grafikus vezérlőket tartalmaznak, azaz nem kapták meg a legújabb Navi architektúrát. Ettől függetlenül az AMD szerint sikerült alaposan továbbfejleszteni a GPU-részt, így az eddigi integrált Vegákhoz képest sokkal jobb teljesítményt nyújt, akár kevesebb stream processzor mellett is.

Az AMD szerint a Ryzen 7 4800U egyszálas teljesítményben párban van a legújabb Intel Core i7-1065G7 modellel, többszálas és grafikai teljesítményben pedig alaposan elnáspángolja azt Forrás: AMD

A friss AMD központi egységeket tartalmazó noteszgépek az idei első negyedévben kerülnek piacra, a komplett évben pedig száznál is több noteszgépben tűnnek majd fel az új Ryzenek.

Meghökkentően erős a Ryzen 4800U integrált grafikája a játékokban Forrás: AMD

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!