Nincs értelme a Samsung Galaxy S20 Ultra 40 megapixeles szelfikamerájának

Vágólapra másolva!
Hiába kombinálja a képpontokat a nagyfelbontású szenzor, a DxOMark szakembereit nem nyűgözte le annyira.
Vágólapra másolva!

A mobilpiacon egy ideje elindult a megapixelháború, a Samsung pedig az emberi szemek feltételezett „felbontását" belőve már 600 megapixeles mobilos kameraszenzorokat szeretne pár éven belül. Ezt a trendet nem a Samsung kezdte, de immáron közel minden gyártó követi. Az alapötlet szerint a képpontok kombinálásával egy kisebb fotót kapunk, de jobb minőségű pixelekkel, és így jobb képminőséggel, főleg kevés fény mellett. A gyakorlatban azonban újra és újra kiderült, hogy a nagyfelbontású, sokmegapixeles szenzorok önmagukban nem hoznak jobb képminőséget, legfeljebb lassabb rögzítést és nagyobb fájlméretet. A jobb képekhez több köze van a jobb szenzornak, lencsének és algoritmusoknak. Ennek példája a Samsung Galaxy S20 Ultra 40 megapixeles szelfikamerája is.

Forrás: DigitalTrends

Papíron lélegzetelállítónak kellene lennie, a DxOMark szakértőinek tesztjén mégis csak 100 pontot kapott összetettben. Ezzel a második legjobb a Huawei P40 Pro mögött, képeknél 104, videóknál 95 pontot kapott. Ezek igazából elég jó eredmények, de érdemes számításba venni, hogy csak 1 ponttal szerzett többet a 40 megapixeles, 1/2,65 hüvelykes, 0,7 mikrométeres képpontokkal dolgozó szenzorral a Galaxy S20 Ultra (ami végül 10 megapixeles, 1,4 mikométeres pixelméretű fotókat ad a kezünkbe); mint a Galaxy Note 10+, amelybe 10 megapixeles, 1/1,3 hüvelykes, 1,22 mikométeres pixelekkel dolgozó szenzort raktak.

A számadatokat nézve az S20 Ultrának nagyságrendekkel jobb fotókat kellett volna produkálnia, azonban a DxOMark szerint ez nincs így. A Quad-Bayer szenzorok nagy slágernek számítanak, a marketinges részlegek a sokmegapixeles kamerákra alapoznak, de a tesztek folyamatosan igazolják, hogy nem nyújtanak jobb teljesítményt. Ez az összehasonlító teszt például azt mutatta meg, hogy a Galaxy Note 10+ igazából nagyon sokszor lekörözi hátsó kamerában is a Galaxy S20 Ultrát, amelynek 108 megapixeles fő kamerájánál a 12 megapixeles fő kamerás Galaxy S20 és Galaxy S20+ is rendre jobbnak bizonyul.