A szülők 28 százaléka aggódik a káros online tartalmak miatt

Vágólapra másolva!
A 7–12 éves korú gyermeket nevelő szülők több mint egynegyede (28%-a) a káros (erőszakos vagy szexuális) tartalmakat tartja a gyermekekre leselkedő legjelentősebb online veszélynek.
Vágólapra másolva!

A Kaspersky családokról szóló jelentése szerint a 7–12 éves korú gyermeket nevelő szülők több mint egynegyede (28%-a) a káros (erőszakos vagy szexuális) tartalmakat tartja a gyermekekre leselkedő legjelentősebb online veszélynek. Káros tartalom mindenhol található az interneten, még az alkalmazáson belüli reklámokban is, ahol az ilyen tartalmú anyagok létrehozója profitálni tud az alkalmazásokból.

Az interneten található bizonyos tartalmak nem megfelelőek a fiatalabbak számára, és az online térben található káros tartalmak mennyisége gyors növekedést mutat. Éppen ezért a szülők több mint egynegyede (28%-a) megpróbálja szabályozni, hogy mennyi időt tölthet a gyermeke az online térben, így próbálva minimálisra csökkenteni annak kockázatát, hogy a gyerek nem megfelelő tartalomba botoljon a neten. A szülők fele (58%-a) érzi úgy, hogy szabályoznia vagy felügyelnie kell a gyermeke online böngészését és internethasználatát.

Forrás: vpnbase

A káros tartalmakhoz a gyerekek véletlenül is hozzáférhetnek, a szülői felügyeleti szoftver pedig minimálisra csökkentheti a kockázatát annak, hogy a gyermek az online jelenléte során káros tartalommal találkozzon.

Ugyanakkor a helyzet az, hogy minden szülői felügyeleti megoldás másképpen teljesít, ezért a szülők számára nem egyszerű feladat a megfelelő szoftver kiválasztása. Az AV-Comparatives szervezet minden évben tanúsítási teszteknek veti alá a szülői felügyeleti szoftvereket gyártó cégeket, hogy megtalálja a legjobb eszközt az internetet használó gyermekek védelmére. A tanúsítást az a termék kaphatja meg, amelyik a pornográf weboldalak legalább 98%-át blokkolja, csak kevés számú hamis riasztást küld a gyermekbarát weboldalakról, és a vizsgálat során nem fedeznek fel benne súlyos megoldatlan hibát (vagy tervezési hibát).

A legutóbbi teszteredmények alapján hat résztvevőből a Kaspersky volt az egyetlen gyártó, amelyik megkapta a tanúsítást az AV-Comparatives szervezettől.

A Kaspersky Safe Kids a továbbfejlesztett tartalomszűrési technológiájának köszönhetően szerzett versenyelőnyt a tesztelésben részt vevő többi gyártó terméke előtt. A technológia több olyan módszert ötvöz, amely lehetővé teszi a nem megfelelő tartalmak magas szintű felismerését a heurisztikus módszereket a gépi tanulással kombinálva. A heurisztikus módszerek alkalmazására akkor kerül sor, amikor egy weboldal HTML-kódját (táblázatok, címsorok, bekezdések stb.) kell elemezni, a gépi tanulás alkalmazásának köszönhetően pedig a szűrési technológia a legpontosabb heurisztikus elemzéssel gazdagodik.

„Az elmúlt években több új nyelvvel (például az arabbal) bővítettük szűrő komponensünket. Az időnként nehezen felismerhető specifikus tartalmak azonosításának fejlesztésén is dolgoztunk a termékben megjelenő minden kategóriában. Nap mint nap kutatjuk a nem megfelelő tartalmakkal kapcsolatos új trendeket, hogy még jobbá tehessük a termékünket. Ezzel segítünk a szülőknek a gyerekek helyes nevelésében, és biztosítjuk, hogy ne sérüljenek káros tartalmak miatt. Minden említett fejlesztés a gyermekek internetes böngészés közbeni biztonságának növelését szolgálja" – mondta Konsztantyin Ignatyev, a Kaspersky tartalomelemző és kutató részlegének vezetője.

A szülők számára nem egyszerű feladat a megfelelő szülői felügyeleti alkalmazás kiválasztása, de talán még ennél is nehezebb a gyerekeknek elmagyarázni, hogy miért van szükség egy ilyen szoftverre. A Kaspersky az alábbiakat javasolja:

  • Győződjön meg róla, hogy a telepíteni kívánt szülői felügyeleti szoftvert egy megbízható cég fejlesztette, így ugyanis nyugodt lehet afelől, hogy gyermeke biztonságban lesz az online térben.
  • Ellenőrizze, hogy a szülői felügyeleti szoftverben van-e olyan opció, amely lehetővé teszi az alkalmazás távolról történő konfigurálását, így válik ugyanis lehetővé a beállításoknak az Ön preferenciái szerinti módosítása.
  • Ellenőrizze, hogy az alkalmazásban vannak-e olyan opciók, amelyek lehetővé teszik a gyermek online tevékenységeinek felügyeletét – például blokkolás, figyelmeztetés, vagy egyszerűen csak adatgyűjtés. Így megtalálhatja azt az opciót, amelyik az Ön és a gyermeke számára is a legjobb.
  • Ellenőrizze, hogy milyen funkciói vannak a szülői felügyeleti szoftvernek. Ajánlatos például nemcsak az online térben, hanem a való világban is védelmet biztosítani a gyermek számára. A szoftver például GPS-nyomkövető alkalmazásával azonosítani tudja a gyermek tartózkodási helyét, illetve beállítható egy megadott terület és időpont, amikor a gyereknek egy bizonyos helyen kell lennie (például iskola, iskolán kívüli tevékenységek stb.).
  • Mielőtt szülői felügyeleti szoftvert telepít a gyerek bármilyen eszközére, ne titkolja, hogy látni fogja a tevékenységeivel kapcsolatos információkat. Próbáljanak közös megegyezésre jutni a szoftvernek a gyerek gépére/telefonjára történő telepítését illetően.