Csak mobilkóddal mozoghatnak majd a moszkvaiak

havazás, időjárás, koronavírus, korona, vírus, Budapest, hó, utca, járókelők, 4-6 villamos
Vágólapra másolva!
Ezzel lesznek képesek igazolni magukat a hatóságok előtt.
Vágólapra másolva!

Moszkvában elkezdték tesztelni azt az okostelefonos alkalmazást, amellyel a hatóságok nyomon tudják követni az otthon kezelt vagy házi karanténra kötelezett koronavírus-páciensek mozgását - jelentette ki szerdán Eduard Liszenko, a moszkvai polgármesteri hivatal információtechnológiai részlegének vezetője. Az alkalmazás teljes értékű változata csütörtöktől lesz letölthető, akiknek pedig nincs mobiltelefonjuk, azoknak az önkormányzat biztosít készüléket.

A kép csak illusztráció (Budapest) Fotó: Koncz Márton - Origo

A többi moszkvai lakos egyéni, alkalmanként frissülő QR-kódot fog kapni, hogy az „önizoláció" időszakában igazolni tudják magukat a hatóságok előtt, ha elhagyják otthonaikat.

Moszkva és Moszkva megye lakosai számára hétfőtől határozatlan időre kötelező házi karantént rendeltek el, így a lakosok csak sürgős orvosi probléma miatt, közvetlen életveszély vagy egészségük fenyegetettsége esetén, a munkahelyükre való elkerülhetetlen utazás, a legközelebbi üzletben való bevásárlás, legfeljebb száz méterre háziállat-sétáltatás, illetve a háztartási hulladék eltávolítása céljából hagyhatják el otthonaikat.

Mozgásukat a Kommerszant napilap szerdai cikke szerint arcfelismerő rendszerrel összekapcsolt köztéri kamerákkal, telefonos geolokációs adatok és fizetési adatok követésével fogják figyelni.

A szükséges kód beszerzéséhez az érintetteknek lakcímmel, telefonszámmal és fényképpel kell regisztrálniuk a polgármesteri hivatal honlapján. A mobiltelefonon vagy kinyomtatott formában hordozott kódra minden alkalommal szükség lesz, ha valaki bevásárolni, szemetet levinni, kutyát sétáltani megy, vagy a telekre indul az otthonából.

Az orosz fővárosban megkötés nélkül közlekedni csak a rendvédelmi szervek, a kormány, a polgármesteri hivatal és a parlament igazolványával rendelkező személyek tudnak. A munkába járáshoz szükséges QR-kódok biztosításához a munkaadónak kell bejegyeztetniük alkalmazottjaikat a polgármesteri hivatal honlapján, igazolványszámmal és fényképpel.

A munkába autózáshoz használt gépkocsi rendszámát is előre le kell jelenteni.

A főváros egészségügyi alkalmazottai automatikusan megkapják a számukra szükséges QR-kódokat.

Egy hétfőn hatályba lépő szabályozás értelmében a karantén területén bevezetett szabályok legenyhébb megsértése esetén egytől 3 ezer rubelig terjedő bírság szabható ki; a rubel jelenleg mintegy 4 forintot ér.

Oroszországban a koronavírussal fertőzöttek száma egy nap alatt 440 fővel 2777-re emelkedett. A halottak száma 24-re, a gyógyultaké 190-re nőtt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!