Lesújt a kémkedő androidos appokra a Google

mobilozás telefonozás okostelefon séta
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Mindegyik helyadatokhoz a háttérben hozzáférő appot ellenőrizni fog.
Vágólapra másolva!

Az Android 11 első előzetese ugyan hozott néhány a magánszféra védelmével kapcsolatos fejlesztést, ám ezek eltörpülnek a Play Áruház egy régóta érő, Kínán kívül minden egyes Android-felhasználót érintő változtatása mellett. A Google bejelentette, hogy idén ősztől csak az általa bevizsgált és jóváhagyott appok férhetnek hozzá a háttérben futva a földrajzi koordinátákhoz.

A kép csak illusztráció Forrás: Pexels

A Google szerint a lehetőséggel élő alkalmazások jókora része esetében semmi szükség sincs arra, hogy folyamatosan érdeklődjenek a felhasználók holléte iránt. Az ősztől kezdve csak az olyan appok kérhetik le a GPS-koordinátákat a háttérben futva, amelyek fejlesztői képesek kiváló magyarázattal szolgálni arra, hogy ez miért fontos az alkalmazásuk alapvető működése szempontjából, különben a Google nem fogja engedélyezni az appjaik elérhetővé tételét a Play Áruházban.

Ez elsősorban arra lesz jó, hogy a hirdetők nem tudják majd követni a háttérbe küldött appokon keresztül a mit sem sejtő mobilozókat.

A projektet négy ütemben valósítja meg a Google:

  • áprilisban bekerül az új szabály a Play Áruház fejlesztői feltételeibe;
  • májustól kezdve a háttérben helyadatokat lekérő appok fejlesztői képesek lesznek bevizsgáltatni az érintett szoftvereiket;
  • augusztus 3-tól a Google minden feltölteni vagy frissíteni kívánt app esetében el fogja végezni a bevizsgálást;
  • november 2-ig pedig az összes a Play Áruházban korábban elérhetővé vált, a háttérben GPS-adatokat lekérő appot engedélyeztetni kell, ennek elmaradása esetén azok automatikusan eltávolításra kerülnek az Android hivatalos boltjából.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!