Radikálisan új MacBook jöhet jövőre

macbook 2015 spacegray
Vágólapra másolva!
Elkezdheti lecserélni az Intel processzorokat az Apple.
Vágólapra másolva!

Évek óta megy a pletyka, miszerint az Apple le kívánja cserélni a számítógépeiben használt Intel processzorokat a saját fejlesztésű központi egységeire. Ez a második radikális technológiaváltás volna a cég 21. századi történetében, a PowerPC architektúráról úgy tizenöt éve állt át teljesen a „PC-kben" is használt Intel x86-ra, ezzel együtt pedig konkrétan az Intel termékeire.

Fotó: Csanádi Márton - Origo

A mostani pletyka a mindig jól informált Ming-Chi Kuo piaci elemzőtől származik, állítása szerint az idei iPhone-okban és mini LED kijelzős iPadekben már 5 nm-es gyártástechnológiájú Apple A14 rendszerlapka lesz, ez kerülhet a jövő év első felében piacra kerülő MacBook gépekbe is, vagy legalábbis egy részükbe.

A lépésnek köszönhetően egyrészt jelentősen nőhetne a MacBookok akkus üzemideje, másrészt pedig az Apple leszámolhatna egy jelentős beszállítói függőségével.

A technológiaváltás legnehezebb részének nem a hardver lecserélése tűnik, hiszen az Apple A-szériás rendszerlapkák már évek óta a piac legerősebb megoldásai. Ráadásul a laptopokban nagyobb kapacitású akku és a komoly hűtési rendszer áll rendelkezésre, több mag és magasabb órajelek segítségével

fel lehet skálázni a teljesítményüket.

Az igazi problémának a szoftveres kompatibilitás tűnik: amennyiben Apple-féle központi egység kerül a laptopokba, akkor azokon közvetlenül nem lesznek futtathatóak az Intel processzoros gépekre szánt szoftverek. A tipikus appok esetében ez nem nagy gond, a fejlesztőiknek talán csak újra kell fordítaniuk a forráskódjaikat a megfelelő eszközzel, de a komoly optimalizációkat tartalmazó szoftverek esetén már nagy beavatkozásokra lehet szükség, ami drágának és időigényesnek bizonyulhat.

Rengeteg alkalmazás és játék válhatna inkompatibilissé az új Macekkel.

A probléma egy emulációs réteg macOS-be való beépítésével többé-kevésbé megoldható lehet. Az előző technológiaváltás idején is ezt az utat járta az Apple, a régi hardveres gépekre szánt programok java futtatható volt egy darabig a már Intel processzoros Maceken, még ha időnként nem is volt túl jó a teljesítményük.

Kíváncsian várjuk, hogy mire készül az Apple.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!