Hivatalosan is lesz Chrome OS a számítógépekre

neverware cloudready chrome os
CloudReady
Vágólapra másolva!
Felvásárolta a CloudReady disztribúció fejlesztőjét a Google.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években óriási karriert futottak be az észak-amerikai oktatási szektorban a különféle gyártók Chromebookjai. A tipikusan olcsó laptopok a Google Chrome OS szoftvert futtatják, amely eredetileg csak böngészőt kínált, de időközben kompatibilissé vált az androidos alkalmazásokkal is.

CloudReady Forrás: Neverware

A problémát az jelenti, hogy a Chrome OS jelenleg hivatalosan csak a Chromebook gépekre előtelepítve érhető el, ám a nyílt forráskódú verzióját használva a Neverware nevű cég pár éve elérhetővé tette a megszokott számítógépekre is.

A CloudReady névre keresztelt változatával az érdeklődő otthoni felhasználók, oktatási intézmények és vállalatok képesek lehetnek jelentős összegeket megspórolva Chromebookokká konvertálni az eredetileg jó eséllyel Windowszal érkezett, öregecske számítógépeiket. A manőverrel ideális esetben újból egyszerűen használható, korrekt teljesítménnyel működő, továbbá biztonságos környezetet tudnak biztosítani azokon.

A CloudReady teljesen ingyenes az otthoni felhasználók számára, a cégek és intézmények pedig kedvező áron licencelhetik.

Jelentős stratégiai lépést téve a Google most felvásárolta a CloudReady fejlesztőjét, a bejelentés alapján a jövőben gyakorlatilag ez lesz a meglévő számítógépekre telepíthető, hivatalos Chrome OS. Rövid távon nem lesz látható változás a projekt életében, az ingyenes otthoni változata is elérhető marad, és persze minden meglévő szerződést tiszteletben tart a Google.

A későbbiekben elméletileg pozitív változásokat hoz az akvizíció, a CloudReady sokkal gyorsabban megkapja majd a Chrome OS frissítéseit. Egyelőre nem világos, hogy az androidos appok is futtathatóvá válnak-e rajta, az operációs rendszer ezen funkcióját a Neverware eddig jogi okokból nem tudta elérhetővé tenni a CloudReady felhasználói számára, ám a Google leánycégeként feltehetően már lesz módja rá.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!