Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ebben a játékban csak rajtunk múlik, hogy a Fradi megnyeri-e az NBI-et

Vágólapra másolva!
Kipróbáltuk a játékot, ami úgy focis játék, hogy egy pillanatig nem focizhatunk benne.
Vágólapra másolva!

Éppen az első meccsemre készülök a Ferencváros mindenható menedzsereként Soroksár ellen. A helyszín a Szamosi Mihály Sporttelep lesz, és az információk szerint kellemes 26 fokra lehet számítani némi széllel. Egyelőre bizonytalan vagyok: az információim szerint Lovrencsics remek fizikai állapotban van, de nem túl lelkes. Tocmac pedig pont az ellentétje: úgy látszik, ráférne némi edzés, viszont fejben nagyon ott van.

Forrás: Origo

Eldöntöm a felállást, kijelölöm a kezdő tizenegyet és igyekszem kitalálni a taktikát is.

Alapvetően rövid passzokkal játszunk majd, ha pedig elveszítjük a labdát, akkor az egész csapat nagyon aktívan mozduljon meg, hogy visszaszerezhessük. Alapvető célkitűzésként megjelölöm, hogy végig menjünk rá a 2:0-s győzelemre, holott csak egy barátságos meccseről van szó, tehát igazából kérhetném azt is a csapattól, hogy a 70. percig tilitolizzanak döntletre, majd az utolsó 20 percet húzzák meg, és próbáljunk meg belőni egy gólt.

Mielőtt azonban nekivágnánk a meccsnek, a segédedző azt javasolja, hogy érdemes lenne összehívnom a csapatot egy beszélgetésre, hogy lellket öntsek beléjük. Tudatosítom bennük, hogy minden rendben lesz, hosszú távon pedig az NBI megnyerése a cél, valamint azt is elmondom, hogy nagyon oda fogok figyelni a jövőben az edzésmunkára.

Forrás: Origo

Ez úgy látszik, elégedettséget vált ki belőlük, de pályára még mindig nem léphetünk, hiszen előtte a sajtóval is kellene kezdeni valamit. Jó taktikának tűnik a mi játékosaink felkészültségét hangsúlyozni, és egy kicsit odaszólni az ellenfélnek, de azért nem túlzottan, mégiscsak egy barátságos meccsről van szó.

A taktika végső áttekintése után végre a pályán vagyunk... pontosabban a pálya mellett az öltözőben. Itt dönthetek úgy, hogy még utoljára a meccs előtt buzdítom a fiúkat, vagy éppen keményen rájuk szólok, hogy tegyék oda magukat, de egyelőre biztos vagyok bennük, úgyhogy marad egy kis buzdítás, aztán hajrá!

fm2021 Forrás: Origo

Az első félidő viszont nem úgy alakult, ahogy elképzeltem. A statisztikákból látszik, hogy a labdabirtoklásunk nem valami fényes, és olyan kevés gólhelyzetünk volt, hogy pusztán a számok alapján azt gondolnám, hogy az ellenfél kapuját legfeljebb távcsővel nézegetjük. Pedig, hát véletlenül sem lazulgatást kértem tőlük, hanem egy sima kétgólos győzelmet. Változtassak a taktikán? Cseréljek? Ordítsak be gyakrabban utasításokat a kispadról? Vagy most, a szünetben vágjak egy üveget az öltöző falához és emelt hangnemben küldjek el mindenkit a fenébe?

A Football Manager 2021-ben erre mind lehetőség van ugyanis, és még ennél annyival sokkal többre, hogy abból komplett lexikonokat lehetne írni. Egy dologra nincs lehetőségünk: lejátszani magát a meccset.

Ez ugyanis nem a FIFA és nem is a PES legújabb kiadása, itt nem rajtunk, a játékos ügyességén fog múlni egy mérkőzés, ott már csak szemléljük az eseményeket, a fentebb említett módon utasításokat kiabálunk a kispadról, cserélünk és változtatunk a taktikán, ha kell. De magát a végeredményt a játék egy millió különböző statisztika, adat és miegymás alapján fogja eldönteni, amiben szerepet kap minden korábbi döntésünk menedzserként, a játékosok aktuális lelki és fizikai állapota, és még hosszan lehetne sorolni, hogy mi minden más.

fm2021 Forrás: Origo

A Football Manager 2021-ben ugyanis maga a meccsnap szinte a legkevesebb az egész játékban. Grafikailag sem néz ki valami jól (bár sokat fejlődött az előző kiadáshoz képest), pont azért, mert nem az a lényeg. Ez egy vérbeli menedzser játék, ahol az időnk 99%-át különböz menükben és képernyökön fogjuk tölteni, elképesztő mennyiségű adat és információ átnyálazásával és döntések meghozalatával.

Ha szeretnénk, saját kezűleg határozhatjuk meg minden játékos számára, hogy milyen irányvonalat kövessen, melyik pozíción kezdjen, de ha akarjuk, akkor elég csak nagyvonalakban kijelölni mindezt. Ha akarjuk, magunk gondoskodhatunk az edzésprogram apró részleteiről, vagy a ténylegi munkát le is passzolhatjuk szakembereknek, akiktől rendszeres jelentést kérhetünk. Az átigazolási szezonban a saját fejünk után menve, vagy a fejvadászok tippjei alapján is igazolhatunk vagy adhatunk el játékosokat.

Mindenesetre az átigazolási szerződések véglegesítésére és az azokra történő rábólintásra kijelöltem a játékban Kubatov Gábort, valószínűleg jobban ért hozzá, mint én.

fm2021 Forrás: Origo

És mindezzel még mindig csak a felszínt a kapargatom, mert a Football Manager 2021 tényleg olyan hihetetlenül részletes, hogy egy igazi Kánaánt jelent azok számára, akik ennyire aprólékosan szeretnek foglalkozni a focival. Ha pedig valaki nem látott bele ennyire mélyen (mint gyaníthatóan a legtöbben), akkor viszont tényleg egészen valósághű képet kaphat arról, mi is zajlik a meccseken kívül, a csapatok hátterében.

Aki pedig esetleg nem a Fradit szeretné győzelemre vinni, annak sem kell aggódnia: a teljes magyar NB1 hiánytalanul megtalálható a játékban a Dózsától a Felcsúti Fociakadémiáig, meg persze az összes fontosabb külföldi topliga csapatai sem hiányoznak a Real Madridtól a Bayern Müchenig.

Az biztos, hogy kell ehhez a játékhoz egyfajta beállítottság és nagyon mély érdeklődés a futball iránt, meg persze sok türelem, de a sorozat nem véletlenül nagyon sikeres a maga műfajában már hosszú évek óta, ugyanis amit nyújtani tud, azt gyakorlatilag hibátlanul nyújtja.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről