Hódít a gamepad a PC-s játékosok körében

xbox gamepad billentyűzet gaming gamer videojáték
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Megduplázódott az elmúlt években a kontrollerrel is játszók száma.
Vágólapra másolva!

Pár napja bekerült a Steam bétájába a következő generációs játékkonzolok gamepadjeinek a támogatása. Az Xbox Series kontrollerével nem volt különösebben dolga a Valve-nak, hiszen az alapvetően és hivatalosan is támogatja a Windows 10-et, azonban a PlayStation 5-höz készült DualSense már munkát adott a fejlesztők számára.

A kép csak illusztráció Forrás: VanDulti / Pixabay

A gamepadek támogatása nem váratlan és szokatlan, viszont a Valve időközben elárult egy meglepő érdekességet: az elmúlt két évben megduplázódott az olyan játékosok száma a Steamen, akik tipikusan gamepadet használnak egér és billentyűzet helyett, napi szinten milliók szórakoznak így a játékokkal.

A kontrollerbarát címek esetében könnyen elérheti a 60 százalékot is az olyan játékosok aránya, akik gamepadeznek, míg egyes játéktípusok esetében a 90% sem szokatlan, erre konkrét példaként a gördeszkás játékokat hozta fel a vállalat.

A Valve nem spekulált annak kapcsán, hogy mi állhat a gamepadek népszerűségének kilövése mögött. Viszont érdekes, hogy pont a playstationös kontrollerek használata nőtt arányaiban a legnagyobbat a Steamen, az elmúlt egy év során 11,9 százalékról 21,6 százalékra nőtt a részesedésük, pedig ezek a modellek csak nem hivatalos driverrel bírhatóak működésre PC-n.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!