Szökésben a volt kalózoldal üzemeltetője

windows xp kalózkodás warez
Windows XP Pirate Edition
Vágólapra másolva!
Ismeretlen helyre távozott a KickassTorrents atyja.
Vágólapra másolva!

A The Pirate Bay irrelevanciába süllyedésének egyik nagy nyertese a KickassTorrents volt, 2016 elejére a világ legnépszerűbb fájlmegosztójává vált, amellyel még az FBI osztatlan figyelmét is kivívta. Részben a nyomozóhatóság akcióinak köszönhetően a torrentoldal a kérdéses év júliusában elérhetetlenné vált, mindeközben pedig az USA-ban vádat emeltek a három üzemeltetőjeként beazonosított személy ellen. Az ügyész szerint a portálon 1 milliárd dollár értékben voltak jogvédett anyagok ingyen elérhetőek.

A kép csak illusztráció (Windows XP Pirate Edition) Forrás: Lauri Rantala / Flickr

Az állítólagos főkolomposként az ukrán Artem Vaulint nevezte meg az FBI, és 2016 nyarán a lengyel rendőrség közreműködésével sikerült is letartóztatni. Hosszas tárgyalásokat követően Vaulint közel egy évvel később szabadlábra helyezték azzal a feltétellel, hogy nem hagyhatja el Lengyelország területét. A két másik társát soha nem vették őrizetbe, és már három éve lényegében semmi sem történt a torrentoldal ügyében, még Vaulin USA-nak való kiadatása kapcsán sem sikerült dűlőre jutni.

A TorrentFreak beszámolója szerint Vaulin nemrég megunta a helyzetet, és nemes egyszírűséggel megszökött a tartózkodási helyéről, a lengyelek szerint valószínűleg az országot is elhagyta. A jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen, hivatalosan is szökevénnyé vált. A fejlemény hatására lemondtak az amerikai védőügyvédei, a KickassTorrents ügyét pedig félretette az illetékes bíróság, amíg nem sikerül újból letartóztatni a férfit.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!