Milliók használnak még Windows XP-t

Vége az XP-nek, újjáéledhet a Microsoft, Bill Gates és az XP
Microsoft Chairman Bill Gates holds up a copy of the new Windows XP operating system while posing for photos in New York's Times Square during the Windows XP launch 25 October, 2001 in New York. AFP PHOTO Henny Ray ABRAMS
Vágólapra másolva!
Windows 7-tel pedig bő hússzor többen neteznek.
Vágólapra másolva!

A Windows XP terméktámogatása már 2014 áprilisában megszűnt, azonban jó hat év sem volt elég a teljes kihalásához. A TechRadar a NetMarketShare augusztusi statisztikái alapján rámutatott, hogy ugyan az internet böngészésére használt számítógépek csak 1,26 százalékán fut a 19 éves operációs rendszer, ám mivel bő kétmilliárd PC van használatban, így 25 milliónál is több eszközről és felhasználóról beszélünk.

Bill Gates a Windows XP piacra dobásának napján Forrás: AFP/Henny Ray Abrams

Az adatok szerint a számítógépes operációs rendszerek piacát a Windows 10 (56,42%) és a már szintén nyugdíjazott Windows 7 (26,03%) uralják, a kettő együttes részesedése 85,5 százalék.

Ezek mellett az összes többi rendszer használata eltörpül, három százalék körüli piaci részesedéssel csak a macOS 10.15 (3,49%), a Windows 8.1 (3,21%), továbbá a macOS 10.14 (2,96%) rendelkeznek.

A Windows 7 használatának mértéke szintén aggasztó, de arra még legalább elérhetőek a népszerű böngészők legfrissebb verziói, ami nagyban csökkenti a felhasználóik netezés közbeni támadhatóságát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!