Negyvenmilliárd dollárért kelt el az ARM

nvidia ces 2015
Vágólapra másolva!
A vevő NVIDIA szerint semleges marad a jövőben.
Vágólapra másolva!

Igaznak bizonyultak az elmúlt hetekben keringett pletykák, az NVIDIA minden idők legnagyobb értékű félvezetőipari akvizíciójának keretében 40 milliárd dollárért meg kívánja vásárolja a brit ARM-et. A közel három évtizedes múltra visszatekintő ARM 2016 óta a Softbank Group tulajdonában áll, a japán befektetői csoport négy éve 32 milliárd dollárt fizetett érte.

Jensen Huang, az NVIDIA társalapítója és vezérigazgatója Forrás: NVIDIA

Az ARM nevet szinte garantáltan mindenki hallotta már, a vállalat elsősorban processzormagokat és videovezérlőket fejleszt. A terveit ezután meglicencelik a Qualcommhoz, az Apple-höz, a Samsunghoz, vagy épp a MediaTekhez hasonló cégek, hogy elkészítsék az okostelefonokba, táblagépekbe, autókba, egyéb eszközökbe szánt rendszerlapkáikat.

Az NVIDIA szerint amennyiben a versenyhatóságok jóváhagyják a felvásárlást, akkor az NVIDIA első körben a saját technológiáit kívánja eljuttatni az ARM kínálatába. Ettől függetlenül az akvizíció legfontosabb célja a mesterséges intelligenciás számításokkal kapcsolatos hardveres gyorsítóeszközök fejlesztése, a szerverközpontoktól az okostelefonokig az NVIDIA mindenhol elérhetővé kívánja tenni a technológiát.

Az akvizíciót követően elsőként az ARM adatközpontokban való jelenlétét kívánja erősíteni az NVIDIA.

A felvásárlás ellenére az ARM működésében jó darabig semmiféle változás sem lesz: a cégtől ugyanúgy bárki megvásárolhatja az újabb és újabb lapkák tervrajzait, mint eddig is. Enélkül persze teljes képtelenség lenne átvinni a versenyhatóságokon az üzletet, az Intel vagy AMD processzoros számítógépeket leszámítva szinte mindenben olyan CPU dolgozik, amihez az ARM tervezte az alaptechnológiát.

Az ARM központja marad Cambridge-ben, az NVIDIA egy mesterséges intelligenciás kutatóközponttal is bővíteni szeretné azt.

A gigaüzlet persze nem mindenkinek tetszik, az ARM-et társalapított Hermann Hauser szerint az üzlet „egy katasztrófa Cambridge, az Egyesült Királyság és Európa számára". A mérnök szerint az ARM az utolsó nemzetközi szinten is releváns európai technológiai vállalat, és „most eladják az amerikaiaknak".

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!